A.Mileris pažymėjo, kad dujų tiekimo į Baltarusiją 2007 metais klausimu šiai šaliai pateikta naudingų siūlymų.

"Kaina, kuri siūloma kolegoms Baltarusijoje, - 75 doleriai už 1 tūkst. kubinių metrų mokant pinigais ir 30 proc. - sumokant "Beltrangaz" akcijomis", - sakė A.Mileris.

"Mes su jumis sutikome, kad jūs taip pat, kaip ir Rusijos Federacija, pereisite prie Europos kainų. Šios sąlygos yra daugiau nei priimtinos pamažu pereiti Baltarusijos ekonomikai prie dujų rinkos kainų", - sakė "Gazprom" vadovas.

"Didesnių lengvatų dabar neturi nė viena buvusi SSRS šalis: Armėnija šiandien moka 110 dolerių (už 1 tūkst. kubinių metrų), Ukraina moka už Vidurio Azijos dujas 130 dolerių, Moldova šiandien moka 160 dolerių (pinigais). Be viso to, šiandien už Rusijos dujų tiekimą į Baltarusijos teritoriją neimamas eksporto mokestis. Jeigu imtume dar ir eksporto mokestį, dujų kaina Baltarusijos vartotojams prie Rusijos ir Baltarusijos sienos būtų 260 dolerių", - sakė "Gazprom" vadovas.

Savo ruožtu "Gazprom" oficialusis atstovas Sergejus Kuprijanovas pranešė, kad susitarti su Baltarusija dėl dujų kol kas nepavyko ir kad bendrovė jau pasirengusi nuo sausio 1 dienos išjungti dujas Baltarusijai.

"Derybos šiuo metu jau baigėsi, pas mus buvo atvykęs Baltarusijos vicepremjeras Vladimiras Semaška. Deja, derybos baigėsi iš esmės be rezultatų", - antradienį televizijos kanalo "Vesti 24" laidoje sakė S.Kuprijanovas.

Tuo tarpu Lietuvos premjeras Gediminas Kirkilas Lietuvos radijui teigė neturintis informacijos, kad nuo sausio gali sutrikti dujų tiekimas vamzdynu, kuriuo dujas gauna ir Lietuva.

Minskas atsisako mokėti už dujas daugiau negu kaimyninė Smolensko sritis. „Gazprom“ vadovybė tvirtina, kad Minskas pakankamai ilgai naudojosi lengvatomis, kurios buvo suteiktos buvusioms sovietinėms respublikoms.

Pernai „Gazprom“ kelis kartus padidino dujų kainą Ukrainai, šių metų pabaigoje – Gruzijai. Vakarų apžvalgininkai tai įvertino kaip bausmę šalims, nepaklususioms Kremliui.

„Gazprom“ neslepia, kad nori perimti Baltarusijos dujų koncerną, kuris dalį dujų tiekia Europai. Derybos tęsiasi penkerius metus, tačiau Minskas iki šiol nenusileidžia.

Susitarti nepavyko

LTV naujienų tarnyba primena, kad Baltarusija – vienintelė šalis, vis dar perkanti Rusijos dujas vadinamąja vidaus kaina – 45 doleriai už tūkstantį kubinių metrų.

Kitų metų „Gazprom“ biudžete – jau kiti skaičiai – 200 dolerių už tūkstantį kubinių metrų. Tačiau su Baltarusijos delegacija, atvykusia į Maskvą lemiamoms deryboms, kaip pranešama, susitarti nepavyko, nors esą „Gazprom“ nusileidęs iki 110 dolerių už tūkstantį kubinių metrų.

Stebėtojai sako, kad „Gazprom“ pranešimas, jog derybos žlugo, faktiškai reiškia, kad dujos Baltarusijai bus išjungtos, nors derybos dar bus tęsiamos.

Baltarusijai dujas „Gazprom“ buvo išjungęs 2004 metais. Tuomet Minskas savo reikmėms ėmė naudoti dujas, skirtas Kaliningrado sričiai, Lietuvai ir Lenkijai.

Iš viso per Baltarusiją „Jamal-Europa“ dujotekiu Rusija Europai tiekia maždaug trečdalį visų dujų. Vamzdynu dujas gauna Lietuva, Latvija, Lenkija, Vokietija ir Kaliningrado sritis.

Šiemet esą „Gazprom“ pasirengė iš anksto – papildomas atsargas pumpuoja į požemines saugyklas Vokietijoje, iš kur kraštutiniu atveju dujas gaus Lenkija, taip pat į saugyklą Latvijoje, praneša LTV naujienų tarnyba.

G.Kirkilas: turime atsarginį planą

Premjeras Gediminas Kirkilas Lietuvos radijui teigė neturintis informacijos, kad nuo sausio gali sutrikti dujų tiekimas vamzdynu, kuriuo dujas gauna ir Lietuva. Anot Premjero, situacija yra kontroliuojama, o jeigu dujų tiekimas nutrūktų, būtų naudojamos jų atsargos.

„Kol kas neprognozuojame, kad toks dalykas (dujų tiekimo nutraukimas – lrt.lt) gali atsitikti. Bet jeigu taip būtų, mes turime atsarginį planą – naudosime dujų rezervus, kuriuos turime Latvijoje. Bet mes tikimės, kad to daryti nereikės“, – teigė Ministras Pirmininkas.