Kaip pasakojo nuosavame name gyvenanti J. Dargužienė, prieš kelerius metus mokestis už atliekų tvarkymą buvo visiems aiškus – kiek konteinerių išveždavo, už tiek ir mokėdavo. Tačiau dabar sąskaitos išrašomos kas mėnesį, nors konteineriai ištuštinami tik kas antrą.

„Sutartyje su atliekų vežėjais nurodyta, kad per metus aš privalau išvežti šešias dėžes atliekų. Tą ir darau – konteinerį, kartais net pustuštį, išstumiu kas antrą mėnesį. Bet kažkodėl man ir toliau sąskaitas pateikia už kiekvieną mėnesį“, – kodėl privalanti mokėti už paslaugą, kai jos negauna, nesupranta J. Dargužienė.

Pasiūlė grįžti į mokyklą

Pensininkė gyvena viena. Anksčiau jos namuose buvo registruota ir dukra su anūkais, tad tekdavo mokėti už du konteinerius per mėnesį. Tačiau praėjusį pavasarį dukrai išsiregistravus, atliekų norma J. Dargužienei buvo sumažinta. Tik kad, moters tvirtinimu, nors oficialiai ji turinti mokėti už šešis konteinerius per metus, sąskaitos vis tiek išrašomos už dvylika konteinerių.

„Nesuprantu, kodėl vienaip rašo, o kitaip daro. Buvau nuvykusi aiškintis, gal čia įsivėlusi klaida, tai mane kvaila boba išvadino. Beliko jas pasiųsti į pirmą klasę mokytis skaičiuoti“, – pasakojo J. Dargužienė.

Panevėžietė tvirtina, jog ir tų šešių konteinerių per metus per daug. Mat gyvena viena iš kuklios pensijos, tad šiukšlių prikaupianti labai mažai – popierius keliauja į krosnį pakuroms, bioskaidžios atliekos – į kompostavimo dėžę. Kitas konteinerių vežimas bus gruodį, bet josios užpildytas vos trečdaliu.

„Man konsultantė dar sako, kad neva šiukšles vežu į bendrus konteinerius. Kaip aš, sena boba, kuriai aštuoniasdešimt, lakstysiu su šiukšlėmis, kai savų neprirenku? Mokėti už šešis konteinerius per metus sutinku, nors dažniausiai jie būna pustuščiai, bet noriu sąžiningo skaičiavimo. Bandžiau kurį laiką nemokėti dvigubai, tai dabar grasina perduoti antstoliams“, – sutrikusi panevėžietė.

Išdalino visiems metams

Bendrovės „Panevėžio specialus autotransportas“ Klientų aptarnavimo skyriaus vadovė Jurgita Juodviršienė teigė, kad asmenis, jeigu šie po dviejų raginimų delsia sumokėti susidariusius įsiskolinimus, perduoda skolų išieškojimo įmonėms. J. Dargužienės skola, pasak įmonės atstovės, ėmė kauptis jau nuo praėjusių metų.

„Visada stengiamės sutarti gražiuoju. Jeigu asmuo įsiskolina už keturis mėnesius, sąskaitoje siunčiame ir priminimą, jeigu už šešis mėnesius – siunčiame jau raginimą. Jeigu po antrojo raginimo skola nesumokama, galime kreiptis į skolų išieškojimo įmonę“, – aiškino J. Juodviršienė.

Anot jos, atliekų mokesčio skaičiavimo metodika nėra nauja – galioja jau beveik trejus metus, tačiau kartais žmonėms dar kyla neaiškumų. Pasak darbuotojos, panašu, kad ir šį kartą klientė nesuprato, kaip skaičiuojamas mokestis už atliekas.

„Kadangi šiuo atveju deklaruotas vienas žmogus, vienam gyventojui nustatyta minimali susikaupimo norma – 6 konteineriai per metus. Tačiau metinė atliekų išvežimo suma yra padalijama lygiai visiems dvylikai mėnesių ir sąskaitos išrašomos kas mėnesį“, – aiškino J. Juodviršienė.

Atliekų išvežimo kainą sudaro pastovioji ir kintama dalis. Pastoviąją turi mokėti visi nekilnojamojo turto turėtojai, net jei jie atliekų neveža. Kintamąją dalį moka tie, kurie gauna atliekų išvežimo paslaugas. Kokios yra atliekų išvežimo normos ir įkainiai, nusprendžia Savivaldybė.

„Sudėjus mokamą pastovią kainą ir kintamą dalį už šešis konteinerius per metus, ši suma išdalinama tolygiai visiems metams – vidutiniškai per mėnesį po 4,09 euro. Jeigu kam kyla neaiškumų, visuomet galima konsultuotis“, – teigė J. Juodviršienė.