Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) gruodžio 8 dieną atmetė LB skundą ir paliko galioti K. Ramonui palankią Vilniaus apygardos teismo kovą priimtą nutartį – tuomet teismas panaikino LB valdybos sprendimą neišmokėti jam kompensacijos. Šie pinigai buvo skirti K. Ramono advokato išlaidoms baudžiamojoje byloje padengti.

„Išlaidų kompensavimas nesiejamas su tarnautojo sąžiningumu, taip pat tarnautojo nesąžiningumas nėra įtvirtintas kaip pagrindas Lietuvos bankui reikalauti sugrąžinti jau kompensuotas išlaidas“, – rašoma LAT nutartyje.

Aukščiausiasis Teismas taip pat atmetė LB prašymą kreiptis į Konstitucinį Teismą dėl kai kurių Lietuvos banko įstatymo straipsnių atitikimo Konstitucijai.

„Teisinio reguliavimo modelis, pagal kurį teisė į kompensaciją būtų susieta su tarnautojo sąžiningumo kriterijumi neįtvirtinimas neteikia pagrindo manyti, jog dėl to egzistuoja prieštaravimas Konstitucijai“, – pabrėžė LAT.

K. Ramono teigimu, kompensacija turi būti išmokėta pagal LB įstatymą, nes jis buvo išteisintas. Tuo metu LB tvirtino, kad kompensacija turėtų būti mokama tik tuomet, jei LB tarnautojo veikla atitinka sąžiningo bei tinkamo veikimo kriterijus.

Aukščiausiasis Teismas 2018-ųjų spalį išteisino K. Ramoną baudžiamojoje byloje, kurioje jis buvo kaltinamas piktnaudžiavimu ir tarnybos pareigų neatlikimu, o tai leido žlugusiam „Snoro“ bankui nuo LB nuslėpti informaciją apie turtą Šveicarijos bankuose ir savo tikrąją finansinę padėtį.

K. Ramonas iš LB atleistas 2011 metų lapkritį. Bankų priežiūrai K. Ramonas vadovavo 15 metų, o centriniame banke dirbo 19 metų. K. Ramonas teismuose bylinėjosi dėl sprendimo jį atleisti, tačiau 2013 metų liepą Aukščiausiasis Teismas nutarė, kad K. Ramonas iš pareigų atleistas teisėtai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)