Europos biržose pašariniai miežiai per porą mėnesių jau pabrango 2,3 karto - iki 210 eurų už toną. Brangsta ir salykliniai miežiai, naudojami alui gaminti.

Salyklas sudaro maždaug 20 proc. alaus savikainos. Tad jei miežiai brangs dvigubai, alus gali pabrangti apie 20 proc. Taip „verslo žinioms“ prognozavo salyklo gamyklos „Maltosa“ direktorius Valerijonas Kožemiakas.

Lietuvos aludarių asociacijos prezidentas Saulius Galadauskas ramina, kad salyklo pirkimo kainos sutartyse yra suderėtos, tad jei ir brangs alus, tai nutiks vėliau.

Brangs pašarai, o dėl to - mėsa

Lietuvos grūdų perdirbėjų asociacijos prezidento, "Kauno grūdų" generalinio direktoriaus Tautvydo Barščio teigimu, grūdai sudaro apie 65 proc. pašarų sudėties. Todėl beprasmiška būtų neigti, kad pabrangę grūdai neturi įtakos paukštienos kainai.

"Šiuo metu mūsų sandėliuose nebėra grūdų rezervo. Todėl, jei grūdai išties pabrangs tiek, kiek jie dabar kainuoja biržose, neturėtume galimybės sumažinti ir pašarų kainų šuolio" - sakė T. Barštys.

Pašarai sudaro apie 60 proc. paukštienos savikainos. Todėl, anot T.Barščio, logiška yra prognozė, kad paukštiena gali pabrangti 10-15 proc. "Dėl kaitros brangs ir alus?"

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją