Atnešdavo 19 mlrd. JAV dol. pajamų

Jungtinė Karalystė (JK), Kanada, Japonija ir Jungtinės Amerikos Valstijos (JAV) antradienį priėmė sprendimą uždrausti aukso importą iš Rusijos.

Kaip teigiama, tai daroma siekiant užkirsti kelią galimybei oligarchams išvengti dėl karo Ukrainoje Maskvai taikomų sankcijų poveikio.

JAV sekretorius Antony Blinkenas dar anksčiau skaičiavo, kad aukso importo uždraudimas kirs per Rusijos kišenę ir šaliai per metus nesugeneruos maždaug apie 19 mlrd. JAV dol., kas reikšmingai atsilieps karo finansavimui.

Buvo teigiama, kad auksas yra antras pelningiausias Rusijos „verslas“ po energetikos ir per metus šalis iš jo uždirbdavo apie 17-19 mlrd. JAV dolerių.

Euronews.com skelbė, kad beveik visas Rusijos auksas buvo eksportuojamas būtent į G-7 šalis, o iš jų daugiau nei 90 proc. eksportuota į JK, kas sudaro 17 mlrd. JAV dol. per metus.

Rusijos auksas

2020 m. ir 2021 m. JAV šio tauriojo metalo iš Rusijos importavo už mažiau nei 1 mln. JAV dol.

JAV valstybės departamentas skaičiavo, kad 2020-aisiais Rusijos aukso eksportas bendrai sudarė 5 proc. pasaulinės aukso pardavimo rinkos.


Smūgio Rusijos ekonomikai nebus

Ekonomistas Aleksandras Izgorodinas tikino, kad naujausiais duomenimis, 2021-aisiais Rusijos aukso eksportas iš viso siekė 17,4 mlrd. JAV dol., tačiau toks skaičius visoje Rusijos ekonomikoje nėra didelis.

„Tai siekia tik 3,5 proc. nuo viso Rusijos eksporto ir nors skaičius iš pirmo žvilgsnio atrodo didelis, jis generuoja tik labai mažą dalį Rusijos eksporto.

Kitas svarbus dalykas, kad Rusija nėra vienintelė aukso tiekėja pasaulyje. Ji pagal aukso eksportą užima 7 vietą pasaulyje, todėl uždraudus Rusijos aukso eksportą pasaulio aukso gaminių pirkėjai nepatirtų didelio smūgio, nes iš rinkos būtų eliminuota tik maža tiekimo pasaulyje dalis.

Tai reiškia, kad ir aukso kaina neturėtų kilti, kadangi Rusija nėra didžiausias šių prekių tiekėjas pasaulyje“, – sakė jis.

Aleksandras Izgorodinas

Kaip pabrėžė, bendrai galima daryti išvadą, kad nei Rusijos ekonomikai, nei pasauliui šis draudimas didelės įtakos neturės.

„Gaila, bet Vakarai toliau eina švelnių sankcijų keliu. Iš vienos pusės daromi pakankamai skambūs pareiškimai, kad uždraudžiame Rusijos aukso eksportą ir tai popieriuje atrodo rimtai, bet praktiškai nei Rusijos, nei pasaulio ekonomikai tai didelio poveikio neturės.

Ką reikia daryti, kad jų ekonomika pasijustų blogiau, tai kažką daryti su eksporto kategorija, kuri generuoja 43 proc. eksporto pajamų. Tai yra nafta ir dujos. Tai yra vienintelė galimybė, kaip būtų galima susilpninti Rusijos ekonomiką“, – teigė ekonomistas.

A. Izgorodinas sankcijas rusiškam auksui pavadino panašiomis, kurios taikytos angliai.

„Ši kategorija sudaro mažą dalį Rusijos eksporte ir buvo skambūs pareiškimai, bet jie neturės esminio poveikio nei pirkėjams, nei Rusijai“, – pridūrė jis.

Pasak ekonomisto, vienintelis minusas Rusijai dėl tokio G-7 priimto sprendimo, kaip teigė, yra tai, kad šalis gali greitai nerasti naujų rinkų auksui parduoti.

Gali būti, kad jau persiorientavo

SEB banko ekonomistas Tadas Povilauskas nesutiko, kad rusiško aukso atsisakymas minėtai ekonomikai nebus reikšmingas.

Atmetus energetiką, pasak jo, visgi tai išlieka viena pagrindinių Rusijos eksporto rūšių.

„Tai yra svarbi prekių grupė ir sakyti, kad suma nėra didelė, negalime.

Bendra situacija priklausys ir kaip elgsis kitos šalys, kurios neprisideda prie šių ribojimų. Kiek galima tikėti tam tikromis Rusijos aukso bendrovėmis, kurios yra listinguojamos biržose, jos skelbia, kad nuo vasario mėnesio nutrūkus eksportui į Vakarų pasaulį dėl sankcijų komerciniams bankams, jos jau yra pakeitusios eksporto kryptį iš Vakarų į Rytus“, – sakė jis.

Kad auksą Rusija galės parduoti kitoms šalims, sutiko ir ekonomistas.

Tadas Povilauskas
Pasak jo, didžiausi jo pirkėjai yra Kinija, Indija, Artimieji Rytai, Pietryčių Azija, o G-7 sprendimas dėl aukso importo draudimo, pasak ekonomisto, yra principinis šalių sprendimas.

„Kitu atveju taip būtų ir su nafta. Nes mes nebeperkame, o Indija, Kinija perka <...> Visgi tai yra principinis sprendimas“, – sakė jis.

Anot jo, pasaulinėms aukso kainoms ilgalaikiu laikotarpiu minėti pokyčiai didelės įtakos neturės.

Turi nuo 100 iki 140 mlrd. dolerių aukso atsargų

„Bloomberg“ jau anksčiau skelbė, kad kai kurių šalių ketinimai uždrausti rusiško aukso importą Rusijos ekonomikai duos daugiau simbolinį poveikį.

„Commonwealth Bank of Australia“ žaliavų rinkų analitikas Vivekas Dharas manė, kad šis G-7 narių sprendimas „bus tik formalus įteisinimas to, kas jau buvo padaryta kaip sankcijų dalis“, ir „vargu ar apčiuopiamai pakeis aukso rinkos perspektyvas“, rašė BNS.

Kaip pranešė CNBS, pirmadienį į naujienas dėl rusiško aukso importo uždraudimo sureagavo ir rinkos. Aukso kainos pirmadienį didėjo. Grynasis auksas, kaip buvo teigiama, brango 0,5 proc. už unciją. Antradienį aukso kainos taip pat kilo.

Rusijos auksas

Redakcija primena, kad JAV prezidentas Joe Bidenas sekmadienį paskelbė, kad JAV uždraus rusišką auksą, kuris yra antras pagal vertę šalies eksportas po energetikos sektoriaus.

Kaip ir tūkstančiai Rusijai jau įvestų sankcijų, aukso importo draudimu siekiama ekonomiškai izoliuoti Rusiją, skelbė Los Angeles Times.

Taip pat buvo rašoma, kad aukso pirkimus Rusija pradėjo didinti dar 2014-aisiais, po to, kai JAV paskelbė sankcijas dėl Vladimiro Putino įvykdytos Ukrainos Krymo pusiasalio aneksijos.

Pasak JAV pareigūnų, dabar šalyje yra nuo 100 iki 140 mlrd. dolerių aukso atsargų, o tai sudaro maždaug 20 proc. Rusijos centrinio banko akcijų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)