Įtariama, kad į Lietuvos biudžetą galėjo būti nesumokėta per 2 mln. eurų mokesčių. Įtarimai pareikšti 3 Ukrainos ir 4 Lietuvos piliečiams, iš jų vienas suimtas, sakoma FNTT pranešime.

Įtariama, kad per kiek daugiau nei trejus metus 7 asmenų grupė, valdanti dvi Lietuvoje įkurtas įmones, veikė pagal galimai nusikalstamą schemą – prisidengdami 6-mis, įtariama, fiktyviomis Lenkijos įmonėmis laikinai įdarbindavo asmenis iš trečiųjų šalių, daugiausia Ukrainos, komandiruodavo juos dirbti į Lietuvą ir, klastodami įmonių dokumentus, slėpdavo privalomus mokėti mokesčius. Skaičiuojama, kad veikiant pagal tokią schemą darbui į Lietuvą galėjo būti išsiųsta ne mažiau kaip 1,5 tūkst. asmenų.

Iš preliminarių duomenų galima spręsti, kad į Lietuvą dirbti atvykę asmenys būdavo oficialiai įdarbinami Lenkijoje, nors dirbdavo Lietuvoje mėsos perdirbimo, pramonės, augalininkystės įmonėse, o vėliau, klastojant dokumentus, neretai būdavo atleidžiami jiems to nežinant ar įdarbinti minimaliam laiko terminui. Įtariama, kad, prisidengdami fiktyviais dokumentais, schemos organizatoriai darbuotojams atlyginimus mokėjo Lenkijoje išgrynintais ir į Lietuvą atgabentais grynaisiais pinigais, o patys darbuotojai galėjo būti palikti be socialinių garantijų tiek Lietuvoje, kur ir dirbo, tiek Lenkijoje, dėl galimai klastojamų dokumentų fiktyviose organizatorių valdomose įmonėse.

Pareigūnai skaičiuoja, kad bendrininkams organizuojant fiktyvių įdarbinimo dokumentų tarp valdomų įmonių grandines, į Lietuvos biudžetą galėjo būti nesumokėta per 2 mln. eurų socialinio draudimo ir gyventojų pajamų mokesčių.

Tiriant galimas nusikalstamas veikas buvo atlikta 18 kratų Vilniaus mieste ir rajone, paimti tyrimui reikšmingi dokumentai, rasta ir paimta per 54 tūkst. eurų grynųjų pinigų. Kratų metu sulaikyti 7 asmenys – 3 Ukrainos ir 4 Lietuvos piliečiai, visiems pareikšti įtarimai dėl dokumentų klastojimo padarant didelę žalą, mokesčių vengimo teikiant neteisingus duomenis apie pajamas bei apgaulingo apskaitos tvarkymo. Dviem asmenims pritaikyta kardomoji priemonė – intensyvi priežiūra, vienas asmuo suimtas. Laikinai apribota nuosavybės teisė turtui, kurio vertė siekia 165 tūkst. eurų.

Ikiteisminis tyrimas, kurį organizuoja Vilniaus apygardos prokuratūros 3-iojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroras Edmundas Bagdonas, tęsiamas.

Už mokesčių vengimą teikiant neteisingus duomenis apie pajamas, kai mokesčių suma viršija 750 MGL, griežčiausiai baudžiama laisvės atėmimu iki aštuonerių metų. Dokumentų klastojimas, jei dėl to buvo padaryta didelė žala, griežčiausiai baudžiamas laisvės atėmimu iki šešerių metų. Griežčiausia bausmė, gresianti už apgaulingą buhalterinės apskaitos tvarkymą, – laisvės atėmimas iki ketverių metų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją