„Dėl STR, pranešimų apie įtartinas pinigines operacijas. 2019–2023 m. ne skaičius yra esmė, bet jų augimas. Labai greitai 2022 m. išaugo STR skaičius. Atsakymai dėl to labai aiškūs – tai iššūkiai, kuriuos reikia spręsti. Tai verslo sritis, kuri atėjo pas mus ir moka mokesčius“, – trečiadienį Seimo Biudžeto ir finansų komiteto posėdyje kalbėjo A. Valeika.

„Pirmiausia esame „fintech“ šalis, tuo reikia pasidžiaugti, kad pritraukiame tas įmones, bet kartu su „fintech“ ateina ir STR skaičiaus didėjimas. Taip pat turime „Revolut“, kuris teikia didžiąją dalį pranešimų. 20 mln. klientų turintis bankas, mes Lietuvoje turime iš esmės 2,5 mln. žmonių, o jis turi 20 mln. klientų. STR skaičius logiškai bus nemažas“, – teigė jis.

FNTT pateiktais duomenimis, STR skaičius 2023 m. buvo 98,5 tūkst., o 2019 m. – 1,5 tūkst. A. Valeika pažymėjo, kad pranešimų skaičiaus augimą lėmė ir prasidėjęs karas Ukrainoje, įtakos ateityje gali daryti ir „Vinted“ dukterinės įmonės atėjimas.

„Karas, paketai vienas paskui kitą, bankai, ypatingai finansų įstaigos sureaguoja, pradeda plaukti STR, turime juos analizuoti, kad nebūtų apeinamos sankcijos“, – aiškino FNTT atstovas.

„Taip pat ateis „Vinted“ ir turės apie 60 mln. klientų. Džiugu, kad verslas vystosi, bet tai iššūkis mums kaip institucijai, nes STR kiekis (...) gali būti didelis“, – tikino jis.

FNTT nurodo, kad pinigų plovimo prevencijos valdyboje pernai buvo 44 darbuotojai, kai 2019 m. – 19 darbuotojų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją