„Karo kontekste Lietuvos ekonomikai susiduriant su iššūkiais, aukšto kredito reitingo išlaikymas bei stabilios perspektyvos patvirtinimas Lietuvai rodo, kad Vyriausybė vykdo atsakingą fiskalinę politiką ir laikosi tvarios ilgalaikės valstybės finansų valdymo krypties. Nepaisant sukrėtimų, Lietuvos ekonomika demonstruoja atsparumą bei gebėjimą prisitaikyti prie besikeičiančių aplinkybių“, – pranešime teigė finansų ministrė Gintarė Skaistė.

„Fitch Ratings“ ekspertų teigimu, Lietuvos „A“ reitingas atspindi patikimą šalies politinę sistemą, paremtą naryste Europos Sąjungoje ir euro zonoje, žemu valstybės skolos lygiu, apdairia fiskaline politika bei tokį patį reitingą turinčių šalių medianą viršijančiais valdysenos rodikliais. Pasak agentūros, Lietuvos ekonomika yra maža ir atvira, tačiau šalies ekonomika ir viešieji finansai buvo gana atsparūs neigiamiems pandemijos ir karo Ukrainoje padariniams.

„A (aukštą)“ kredito reitingą su stabilia perspektyva palikusi „DBRS Morningstar“ agentūra teigia, kad perspektyva atspindi vertinimą, jog rizikos yra subalansuotos. Agentūros sprendimą lėmė Lietuvos narystė euro zonoje, stabili fiskalinė ir makroekonominė politika, nedidelis valstybės skolos lygis ir atspari, į eksportą orientuota mūsų šalies ekonomika. Pasak „DBRS Morningstar“, fiskalinė politika ir santykinai nedidelė valstybės skola, lyginant su kitomis euro zonos šalimis, leido valdžios institucijoms sušvelninti aukštų kainų poveikį ir užsitikrinti energetinį saugumą.

„Fitch Ratings“ Lietuvos kredito reitingus paskutinį kartą buvo pagerinę 2020 m. sausį, kai ilgalaikio skolinimosi reitingas buvo pakeltas iš „A-„ į „A“.

„DBRS Morningstar“ Lietuvos ilgalaikio skolinimosi reitingą paskutinį kartą peržiūrėjo 2021 m. lapkritį – pakėlė iš „A“ į „A (aukštą)“ su stabilia reitingo perspektyva. Naujausią agentūros pranešimą galite rasti čia.

Kita tarptautinė kredito reitingų agentūra „Moody’s Investment Service“ pernai balandį Lietuvai yra patvirtinusi 2021 m. vasarį suteiktą ilgalaikio skolinimosi reitingą „A2“ (stabili perspektyva). S&P Global Ratings“ Lietuvos reitingą peržiūrėjo 2022 m. gruodį, kai paliko galioti 2020 m. vasarį suteiktą „A+“ ilgalaikio skolinimosi reitingą, perspektyvą pakeitę iš stabilios į neigiamą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją