Pasak „Fitch”, sprendimas pagerinti perspektyvą atspindi gerėjančią šalies viešųjų finansų padėtį, stiprų ekonomikos atsigavimą ir finansų sektoriaus stabilumą. „Fitch” pažymi, jog tam, kad būtų pagerintas pats reitingas, reikalingos tolesnės konkrečios deficitą mažinančios ir viešųjų finansų tvarumą užtikrinančios priemonės.

„Mes patys labai gerai žinome tuos iššūkius mūsų finansuose ir mūsų biudžetuose, ir ne vieną kartą esu sakęs, kad gerėjanti ekonominė perspektyva neturi leisti mums atsipalaiduoti ir deficito mažinimo tikslai, kaip ir numatyta, lieka ypatingai svarbūs. Toliau neišlaidauti, taupyti ir tada, kai perspektyvos atrodo giedrėjančios. Po to, kai pats sunkiausias etapas praeityje, ne mažesnis sunkumas lieka sėkmingai išgyventini ekonomikos atsigavimą“, - pagerintus reitingus komentavo premjeras Andrius Kubilius.

Premjeras žada nepasiduoti pagundai išlaidauti

"Fitch" Lietuvos Vyriausybės skolinimosi reitingo perspektyvos pagerinimu besidžiaugiantis Premjeras Andrius Kubilius žada ir toliau nepasiduoti pagundai išlaidauti.

"Gerėjanti perspektyva yra labai svarbus bendros situacijos Lietuvoje įvertinimas, ir sveikinu Lietuvos verslą ir visus, kurie prisidėjo prie to, kad turime tokią gerėjančią perspektyvą.

Antras dalykas, mes patys labai gerai žinome iššūkius mūsų biudžetuose, ir ne vieną kartą esu sakęs, kad gerėjanti ekonomikos perspektyva neturi leisti mums atsipalaiduoti. Deficito mažinimo tikslai, kaip ir numatyta svarbiausiuose kitų metų biudžeto parametruose, lieka ypač svarbūs", - sakė A. Kubilius trečiadienį po Vyriausybės posėdžio.

Pasak premjero, reitingo perspektyvos pagerinimas reiškia, kad Lietuvos gebėjimai spręsti problemas įtikina.

"Tai rodo, kad skirtingai nuo kitų ir Europos valstybių ir net ir JAV, mūsų ligšioliniai veiksmai įtikina, kad mes sugebame spręsti ir labai dideles problemas", - sakė A. Kubilius.

Perspektyvos pagerinimo, pasak „Fitch”, Lietuva nusipelnė, nes, stabilizuodama viešuosius finansus Lietuva didina investuotojų pasitikėjimą šalies gebėjimu vykdyti savo skolinius įsipareigojimus. Tuo pačiu „Fitch” pažymi, kad, pasibaigus visoms laikinosioms konsolidacijos priemonėms, atsiranda rizikų dėl deficito uždavinių pasiekimo.

Agentūra pažymi, jog viešųjų Lietuvos finansų deficitas sumažėjo nuo 9,5 proc. BVP 2009 m. iki 7,1 proc. BVP 2010 m. bei išreiškė pasitikėjimą Vyriausybės planais mažinti deficitą iki 5,3 proc. 2011 metais.

Tuo pačiu "Fitch" pažymi, kad, pasibaigus visoms laikinosioms konsolidacijos priemonėms, atsiranda rizikų nepasiekti deficito mažinimo uždavinių.

"Fitch" nuomone, sąlygotas eksporto ir investicijų atsigavimo, šiemet Lietuvos BVP augs 3,8 proc., o kitąmet 4 proc.

Lietuvos reitingas grindžiamas aukštu BVP, tenkančio vienam gyventojui, rodikliu ir kvalifikuotais žmoniškaisiais ištekliais. Taip pat pažymima, kad Lietuvos rodikliai geresni nei BBB reitingą turinčių valstybių vidurkis pagal visus šešis Pasaulio banko valdymo (Governance) ir Palankių verslo sąlygų (Ease of Doing Business) indeksus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją