„Įmonei pastabų nebuvo, buvo daugiau pastabų valstybinėms institucijoms, kurios į visą situaciją žiūri visiškai valdišku požiūriu. Neieško galimybių, kad tie žmonės, kurie ten dirba ir įmonės bei darbuotojai, kurie net ir aptarnauja „Lifosą“, galėtų gauti atlyginimus, galėtų veikti. Galėtų būti mokami mokesčiai ir gyvenimas stotų į tam tikras vėžes“, – Eltai teigė V. Fiodorovas.

„Bet žinoma, pagrindinis tikslas užtikrinti, kad naudos negautų šios įmonės sankcionuoti akcininkai. Nes pati įmonė nėra sankcionuota ir mes komitete kalbėjome apie kelis kitų valstybių variantus, matome, kad identiška įmonė veikianti Antverpene, Belgijoje, neturi tokių suvaržymų, kaip yra suvaržyta Lietuvoje“, – aiškino jis.

Anot „darbiečio“, belgai surado kitus variantus, kad jų šalyje esanti įmonė galėtų veikti, darbuotojai, kurie dirba, galėtų gauti atlyginimus, būtų mokami mokesčiai ir užtikrinamas esminis sankcijų tikslas – kad akcininkas negautų naudos. Tuo tarpu Lietuvoje, pasak jo, požiūris iš institucijų pusės yra kitoks.

„Pas mus ministerijų, FNTT atstovai, į visą šią situaciją žiūri priešingai, jie iš karto sako, kad tai yra galimas nusikaltimas ir „galbūt tai yra nusikaltimas, dėl to viską turime užkardyti į priekį". Iš čia atsiranda visi trukdžiai įmonei atnaujinti visus gamybos ir veiklos procesus 100 proc.“, – tvirtino jis.

Įmonėje pasikeitė laikinasis administratorius, liepos mėnesį laukiama kapitalinio remonto baigties

V. Fiodorovas aiškino, kad šiuo metu įmonėje yra paskirtas naujas laikinasis administratorius, vykdomos naujos procedūros, taip pat „Lifosa“ yra kapitalinio remonto procese, kuris turėtų baigtis liepos mėnesį.

„Naujos procedūros, įmonė šiuo metu yra kapitalinio remonto procese ir ieško bei derinasi visas teisines galimybes, tiekimo galimybes ir visas kitas su gamybos procesu susijusias galimybes, kad galėtų paleisti gamybos procesą 100 proc. Bet tam reikia daug darbų dar padaryti“, – sakė parlamentaras.

„Kiek suprantu, liepos mėnesį turėtų baigtis (kapitalinis remontas – ELTA)“, – tikino jis.

Po praėjusią vasarą vykusių parlamentinių kontrolių – viskas juda gera linkme

Politikas taip pat tvirtino, kad Ekonomikos komitetas vykdo parlamentinę kontrolę susijusią su „Lifosa“, nes tai klausimas yra ne tik apie įmonę ar jos akcininkus, bet ir visą Kėdainių regioną bei daugiau nei tūkstantį „Lifosos“ darbuotojų bei dar daugiau žmonių, susijusių su įmone. Pasak jo, po praėjusią vasarą vykusių parlamentinių kontrolių – „Lifosoje“ viskas juda gera linkme.

„Darome nuolatinę parlamentinę kontrolę, kad pasižiūrėtume, ar nėra kokių nors perteklinių procedūrų, kodėl kai kurios procedūros leidžia veikti įmonėms, kodėl kai kurios stabdo tam tikrus procesus, ar nėra kažkokių tyčinių veiksmų. Tai nuolatos prižiūrime ir kai kurie dalykai, ypatingai po praėjusią vasarą vykusių komiteto parlamentinės kontrolės posėdžių, juda tik gera linkme“, – teigė V. Fiodorovas.

„Lifosa": dėl taikomų sankcijų ir laikino administravimo statuso bendrovė jau prarado daugiau nei 100 mln. eurų pajamų

„Lifosos“ atstovai po uždaro Seimo posėdžio išplatino pranešimą, kuriame sveikino iniciatyvą svarstyti bendrovės ateities perspektyvas.

Jame nurodoma, kad posėdyje dalyvavęs kitos „EuroChem“ grupės bendrovės, veikiančios Antverpene, Belgijoje, generalinis direktorius ir bendrovės „Lifosa“ valdybos narys Filipas Dejonghas pristatė savo veiklos modelį.

„Esu dėkingas už suteiktą galimybę kompetentingoms Lietuvos valdžios institucijoms pristatyti sankcijas atitinkantį veiklos modelį, pagal kurį jau daugiau nei vienerius metus veikia mūsų gamykla Belgijoje. Man, gamybinės bendrovės vadovui, labai svarbu, kad mano ilgamečiai kolegos „Lifosoje“, kaip ir mes Antverpene, galėtų atnaujinti nepertraukiamą veiklą, nepaisant dabartinių aplinkybių“, – sakė F. Dejonghas.

Po posėdžio „Lifosos“ profesinių sąjungų lyderiai kartu su bendrovės vadovybe dėkojo Seimo ir kitų nacionalinių valdžios institucijų atstovams už konstruktyvų susitikimą.

„Daugiau negu 900 darbuotojų ateitis priklauso nuo to, ar bus surastas geriausias įmanomas sprendimas bendrovei. Tikimės, kad atsakingos valstybės institucijos, laikinasis bendrovės administratorius ir įmonės vadovybė toliau sieks rasti sprendimus, užtikrinančius nuolatinį nepertraukiamą įmonės darbą“, – teigė vienos iš AB „Lifosa“ darbuotojus vienijančių profesinių sąjungų lyderis Kęstas Šlama.

Bendrovės vadovybė taip pat pakomentavo įvykusį posėdį.

„Seimo ekonomikos komiteto nariams ir kitų atsakingų nacionalinių institucijų atstovams esame dėkingi už produktyvų susitikimą ir pastangas kartu su bendrove rasti būdą, kuris leistų „Lifosai“ atnaujinti veiklą ir dirbti visiškai skaidriai, laikantis sankcijų. „Lifosa“ yra sėkminga ir pelninga bendrovė, tačiau dėl taikomų sankcijų ir laikino administravimo statuso pastaraisiais metais patyrėme tiekimo grandinės trikdžių, trūko žaliavų ir buvo apribotos galimybės gauti finansavimą. Dėl to bendrovė iki šios dienos jau prarado daugiau nei 100 mln. eurų pajamų. Akivaizdu, kad dabartinėmis sąlygomis „Lifosa“ yra nepajėgi tvariai veikti“, – pabrėžė bendrovės „Lifosa“ generalinis direktorius Andrijus Savčiukas.

ELTA primena, kad pastaraisiais metais bendrovės veikla buvo keliskart neplanuotai stabdoma. Pasak bendrovės vadovo, gamykla patyrė didelių tiekimo grandinės sutrikimų, žaliavų trūkumą ir turėjo ribotas galimybes naudotis finansais. Taigi bendrovei buvo sudėtinga atsiskaityti su tiekėjais ir priimti mokėjimus iš klientų visame pasaulyje.

Pažymima, kad tai lėmė, jog „Lifosos“ trąšų pasiūla pasaulinei rinkai pernai sumažėjo kone 70 proc., o apribojus veiklą praėjusiais metais, įmonė veikia nuostolingai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)