„Perteklinės valstybės institucijų procedūros ir perteklinės bankų procedūros, susideda į vieną bendrą krūvą. Žinoma, rinkoje nėra patys geriausi metai veikti tokioms bendrovėms, kaip „Lifosa“, bet jeigu veiktų normaliomis sąlygomis, tai tokių blogų metų jie net nepastebėdavo anksčiau, nes išsilygindavo kitais metais arba išsilygindavo prieš tai buvusių sėkmingų metų sąskaita. Dabar, veikti galimybės kažkokios be pertraukimo neturi, nes vis atsiranda teisinių niuansų“, – antradienį Eltai teigė V. Fiodorovas.

„Iš esmės tam tikros procedūros, kurios yra taikomos patikrinti tuos pačius „Lifosos“ darbuotojus ir tiekėjus, naujus ar senus, jos yra perteklinės, įmonė negali vykdyti nuolatinės ir nepertraukiamos veiklos. Vien praeitais metais, dėl tam tikrų patikrinimo procedūrų buvo įmonė 4 kartus stabdyta. Ir esant situacijai rinkoje, tai šio dalyko negalima sudėlioti, kad viskas vyktų sklandžiai“, – aiškino jis.

Anot jo, sankcijų akivaizdoje Vyriausybė nenori bendradarbiauti su įmonėmis Lietuvoje, kurios nukentėjo nuo šių apribojimų. Tad, anot jo, vietoje realaus sprendimo ieškojimo, valdžia pasirinko eiti lengviausiu keliu.

„Pavyzdžiui tas dialogas, kuris turėtų būti, Olandijoje, kažkodėl, su tokiomis pačiomis įmonėmis vyksta Vyriausybinių lygmeniu. O pas mus kažkodėl yra baimė ir nenorėjimas kalbėtis ir perdėtas vertinimas sankcijų akivaizdoje. Manau, kad valdantieji konservatoriai galėjo kur kas daugiau padaryti, kad kiek įmanoma būtų mažesnis minusas Lietuvoje veikiantiems ir dirbantiems žmonėms. Dabar nuėjome lengviausiu keliu, kur nusprendėme, kad žmonės yra nusikaltėliai ir negali dirbti“, – aiškino jis.

Viktoras Fiodorovas

Taip pat, pasak politiko, daugelis institucijų, tokių kaip Užsienio reikalų ministerija (URM), traktuoja „Lifosoje“ dirbančius asmenis kaip nusikaltėlius, o įmonės interesus kaip prieštaraujančius interesams palaikyti sankcijas. Tad, anot jo, tai nulėmė Vyriausybės pasirinkimą ignoruoti daugiau nei 1 tūkst. žmonių dirbančių „Lifosoje“ sunkumus.

„Tos pačios URM pasakymas, kad jeigu norima veikti, reikia sankcijas nuimti, ko niekada niekas neprašė iš jų. Niekada nebuvo tokios diskusijos, nes tikslas yra tai, kad sankcijos būtų prižiūrėtos, kad negautų pelno įmonės ir akcininkai prieš kuriuos tai nutaikyta, bet dėl darbuotojai, nes įmonė nėra kokių 5 darbuotojų, tai yra 1 tūkst. žmonių, manau, tikrai turėtų pasistengti Vyriausybė“, – sakė V. Fiodorovas.

„Valstybės institucijų požiūris yra tai, kad šie žmonės ir darbuotojai jau yra nusikaltėliai, kol neįrodyta kitaip. Ir manau, kad tai atveda prie tokio sprendimo“, – pridūrė jis.

ELTA primena, kad pastaraisiais metais bendrovės veikla buvo keliskart neplanuotai stabdoma. Pasak bendrovės vadovo, gamykla patyrė didelių tiekimo grandinės sutrikimų, žaliavų trūkumą ir turėjo ribotas galimybes naudotis finansais. Taigi bendrovei buvo sudėtinga atsiskaityti su tiekėjais ir priimti mokėjimus iš klientų visame pasaulyje.

Pažymima, kad tai lėmė, jog „Lifosos“ trąšų pasiūla pasaulinei rinkai pernai sumažėjo kone 70 proc., o apribojus veiklą praėjusiais metais, įmonė veikia nuostolingai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją