„Tokį augimą pirmiausia lėmė tai, kad tradiciniai finansuotojai (bankai, kredito unijos) jau iki dabar verslui skolino vangiai, bet šiemet paraiškos vertinamos dar konservatyviau. Štai pernai skaičiuota, kad Lietuva tarp ES šalių pirmauja pagal bankų atmestų paraiškų skaičių: mūsų šalyje bankai atmeta 32 proc. verslo paraiškų pasiskolinti, kai ES vidurkis – 7 proc.

Be to, tradiciniai finansuotojai skolina su kintamomis palūkanomis, kurios vis dar gali augti, o verslams reikia aiškumo, todėl jie paprastai ieško fiksuotos paskolos kainos“, – komentavo „Finbee Verslui“ vadovas Tomas Mačiulaitis.

T. Mačiulaičio teigimu, daugiausia paskolų šiemet suteikta paslaugų (2,4 mln. Eur), statybos (2,3 mln. Eur), mažmeninės prekybos (1,7 mln. Eur), gamybos (1,6 mln. Eur) sektoriuose veikiančioms įmonėms, mažiau – restoranų (1 mln. Eur) ir transporto (962 tūkst. Eur).

„Stebime tam tikrus sektorius, kuriuose paskolų išdavimo augimas šiemet spartesnis nei vidutinis, pavyzdžiui, statyba, gamyba. Nepaisant nuogąstavimų dėl statybų sektoriaus, matome, jog verslai sudarinėja naujas rangos sutartis ir turi darbų bent metams į priekį. Statybos verslai dažniausiai apmokėjimą gauna tik mėnuo–du po atliktų darbų, dėl to atsiranda apyvartinių lėšų poreikis.

Gamyba tradiciškai skolinasi nusipirkti didesnį kiekį žaliavų, ženklaus apimčių sumažėjimo šiame sektoriuje kol kas nematome. Paslaugų sektorius, lyginant su praeitais metais, atrodo itin stipriai. Klientai skolinasi lėšas norėdami įvykdyti naujus projektus, išlaikyti augimą, kiti nori turėti apyvartinių lėšų pagalvę. Tačiau yra sektorių, kuriose augimas, palyginti su pernai, kur kas sulėtėjęs: didmeninė prekyba, transportas, restoranai. Taip yra ne dėl to, jog verslams nereikalingas finansavimas, bet dėl sugriežtėjusios mūsų kredito rizikos politikos, kadangi šiuos sektorius trumpuoju ir vidutiniu laikotarpiu matome kaip itin jautrius“, – sakė T. Mačiulaitis.

Lietuvos bendrovės, „Finbee Verslui“ duomenimis, šiemet daugiausiai skolinosi apyvartinėms lėšoms. Tokios paskolos portfelyje sudarė 69 proc., o pernai – 54 proc. visų paskolų. Likusi dalis – paskolos investicijoms.

„Matome, kad daugiau įmonių skolinasi papildyti apyvartinį kapitalą. Tuo metu ilgalaikės investicijos dažniau dėl neapibrėžtumo atidedamos į ateitį. Įmonės daugeliu atveju skolinasi dėl pailgėjusių mokėjimų atidėjimų B2B segmente arba norėdamas įsigyti didesnį kiekį žaliavų, kas gali garantuoti geresnę kainą. Bet tam tikruose sektoriuose matome ir augimą, pavyzdžiui, IT paslaugų įmonės, kurios skolinasi siekdamos pasamdyti daugiau žmonių ir aptarnauti daugiau klientų“, – komentavo T. Mačiulaitis.

„Finbee Verslui“ vidutinė paskolų palūkanų norma pirmą šių metų pusmetį siekė 13,59 proc., pernai – 13,79 proc. Jeigu verslas pasinaudoja palūkanų kompensavimo priemone, jos siekia 10 proc.

„Rizikos dėl ekonomikos ar geopolitikos niekur nedingo, tačiau finansuojame vis didesnę dalį stambesnių verslų, kuriems galime pasiūlyti pigesnį finansavimą“, – papildė T. Mačiulaitis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją