Lapkričio pabaigoje Seimas priėmė sprendimą Finansų ministerijai suteikti teisę skolintis valstybės vardu. Buvo Numatyta, kad skolinamasis būtų galimas pagal Piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams įstatymą, savivaldybių lėšų piniginei socialinei paramai nepasiturintiems gyventojams teikti trūkumui dėl aukštų energijos kainų padengti.

Finansų ministrė Gintarė Skaistė yra tvirtinusi, kad siekį šių metų biudžete numatyti galimybę papildomai skolintis lemia lėšų poreikis, reikalingas išmokėti šildymo kompensacijas gyventojams.

Savivaldybių trūkstamas lėšas buvo siūlyta skolintis, atsižvelgiant į tai, kad tiksli lėšų suma, kurios reikės, savivaldybėms pritrūkus savo lėšų piniginei socialinei paramai nepasiturintiems gyventojams teikti dėl aukštų energijos ir kuro žaliavų, naudojamų būstui šildyti ar karštam vandeniui ruošti, kainų rinkoje, nėra žinoma.

Atsižvelgiama į tai, kad savivaldybių biudžetuose šiemet nepakanka lėšų gyventojams būsto šildymo išlaidų ir išlaidų karštam ir šaltam vandeniui kompensacijoms pagal Piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams įstatymą mokėti, lėšų trūkumas vadovaujantis minėtu įstatymu turi būti padengtas iš valstybės biudžeto.

Įstatymo projekte numatytų lėšų poreikis tenkinamas nekeičiant 2023 metų Vyriausybės grynojo skolinių įsipareigojimų pokyčio limito ir laikantis 2023 metams nustatyto valdžios sektoriaus balanso rodiklio.