Kaip teigiama įstatymo projekto aiškinamajame rašte, siūloma įtvirtinti galimybę pensijų fondams pensijų turtą tiesiogiai investuoti ir į kitus investavimo objektus, nei šiuo metu nustatyta, pavyzdžiui, į nekilnojamąjį turtą, į nebiržinių įmonių vertybinius popierius (akcijas, obligacijas).

Taip pat siekiama nustatyti maksimalias investicijų į kitus investavimo objektus (nekilnojamąjį turtą, nebiržines finansines priemones) ribas – iki 10 procentų grynųjų aktyvų, bet ne daugiau kaip 5 procentai grynųjų aktyvų į vieną objektą.

Be kita ko, ministerija siekia įtvirtinti galimybę pensijų fondams pensijų turtą investuoti į išvestines finansines priemones ne tik rizikos valdymo tikslais.

Anot Finansų ministerijos, sprendžiant dėl galimybės išplėsti pensijų fondų investavimo subjektų ratą, buvo remiamasi gerąja užsienio šalių praktika. Pažymėtina, kad daugelyje ES valstybių pensijų fondams leidžiama tiesiogiai investuoti į nekilnojamąjį turtą.

Kai kuriose valstybėse tokioms investicijoms netaikomi jokie apribojimai, o tokios valstybės kaip Estija, Latvija, Vengrija, Graikija, Šveicarija, Izraelis, Ispanija taiko investicijų portfelio diversifikavimo reikalavimus, tiesiogiai į nekilnojamąjį turtą leisdamos investuoti ne daugiau kaip 5, 10, 20 ar 30 proc. viso valdomo pensijų turto.

Pažymima, kad priėmus įstatymus, kurių projektai teikiami, būtų sukurtos teisinės prielaidos pensijų fondams prisidėti prie Pagalbos verslui fondo.

Planuojama, kad šis klausimas bus svarstomas antradienio Seimo posėdyje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)