Į fejerverkus žmonės nebesiryžta investuoti tiek daug

Vestuvių dieną būdavo tradicija šventę vainikuoti fejerverkais. Renginių organizatoriai sako, kad dabar tendencijos keičiasi.

„Jau turbūt 90 procentų sodybų neleidžia fejerverkų arba yra garso apribojimas – iki 10 vakaro tą daryti gali. Dėl to jaunieji dažniausiai atsisako fejerverkų“, – teigė Svetlana Palivonienė.

„Pati prasmė fejerverkų dingsta. Kaip kažkada buvo dangaus žibintai – jie dingo visiškai“, – pastebėjo Dainius Palivonas.

Dabar žmonės esą fejerverkams labiau ir pinigų gaili.

„Pavyzdžiui, imti fejerverkus už 200-400 eurų – jie atrodo labai kukliai, kai juos leidžia. Jeigu nori gero efekto – tai turi kainuoti gana stipriai“, – teigė renginių organizatorius D. Palivonas.

O ir gamta žmonėms ėmė labiau rūpėti.

„Po audringos fejerverkų nakties tu randi dešimtim stovinčių iššaudytų pakelių, kurių žmonės net nesutvarko po savęs“, – pastebėjo Seimo narys Algirdas Sysas.

„Nelabai gerai gamtai, paukščiams, perėjimui. Manau, kad šiais laikais galima rasti kažkokių kitokių priemonių, kaip pasidžiaugti spalvomis“, – teigė gatvėje kalbinta pašnekovė.

Ji teisi – įvairių sprendimų, į kuriuos pravartu pakeisti fejerverkų žavesį, šiandien tikrai yra.

„Gali būti gintaro dulkės, daro ugnies takelius, šampano piramides“, – teigė D. Palivonas.

Nauja tvarka įsigalios nuo liepos mėnesio

Nors patys žmonės teigia, kad į fejerverkus daug investuoti šiandien jie jau nėra linkę, pirotechnikai pastebi kiek kitokias tendencijas. Jie sako, kad dabar, praėjus pirmam šokui po prasidėjusio karo Ukrainoje, pirotechnikos paklausa atsigauna.

„Mes dabar pastebime, kad tos tendencijos, kurios būdavo anksčiau – švęsti 12 valandą su fejerverkais – jos grįžta“, – teigė bendrovės „Blikas“ vadovas Ovidijus Barkauskas.

Gražu ar ne – skonio reikalas, tačiau po kiekvienų Naujųjų ar didesnio koncerto mieste dėl fejerverkų pasipila pasipiktinimų banga.

„Labai daug kas jų bijo. Tarkime, tie patys gyvūnai, maži vaikai“, – pastebėjo moteris.

Šventiniai fejerverkai Naujųjų Metų naktį sostinės Katedros aikštėje.Tomo Bauro (ELTA) nuotr

Be to, svarbu nepamiršti pagalvoti ir apie taršą.

„Ta momentinė tarša būna tikrai labai didelė. Kitas dalykas, tai kenkia gyvūnams. Aš pats turiu šunį ir žinau ką reiškia per Naujuosius metus tiesiog būti su šuniu vonioje“, – teigė Seimo narys Andrius Vyšniauskas.

Kad situacija pasitaisytų, valdžia kone vienbalsiai įstatymu apribojo fejerverkų pardavimą ir naudojimą. Dėl įstatymo ne vieną mėnesį derėjęsi pirotechnikai – nebesiginčija. Jie sako, kad su valdžia rado kompromisą.

„F2 kategorijos fejerverkus būtų leidžiama įsigyti asmenims ne nuo 16, o nuo 18 metų. Lietuvos pirotechnikų asociacija tam ir neprieštaravo“, – teigė O. Barkauskas.

Be to, dabar fejerverkų bus galima įsigyti tik specializuotose arba ginklų parduotuvėse. Išimtis – mėnuo prieš didžiąsias metų šventes.

„F2 kategorijos fejerverkus ne specializuotose parduotuvėse, o prekybos centruose dabar bus galima įsigyti tik gruodžio mėnesį, o ne ištisus metus“, – teigė O. Barkauskas.

Fejerverkų prekyba

Seimas apribojo ir fejerverkų prekybą internetu. Fejerverkus pirkėjui privalės pristatyti ne šiaip kurjeris, o pirotechnikas.

„Internetu galėsi užsisakyti, tačiau tau turės atvežti į namus ir paaiškinti, kaip naudotis“, – teigė A. Vyšniauskas.

Be to, valdžia suteikė daugiau teisių savivaldybėms. Jos galės nuspręsti, kur fejerverkus šaudyti, o kur ne.

„Savivaldybėms atsiranda galimybė riboti savo teritorijoje fejerverkų naudojimą, nes šiuo metu savivaldybės gali apriboti tik tais atvejais, kai jos pačios organizuoja fejerverkų naudojimą – pavyzdžiui, per Naujųjų metų šventę“, – teigė A. Vyšniauskas.

Andrius Vyšniauskas

Tiesa, kaip pastebėjo A. Sysas, savivaldybės gali priimti ir itin kardinalius sprendimus.

„Gali ir visiškai uždrausti, gali dalinai, gali duoti leidimus. Galbūt miesto šventėje vieną kartą į metus šaudys“, – svarstė jis.

Algirdas Sysas

Vadinasi, jeigu savivaldybė uždraus fejerverkus šaudyti visoje jos teritorijoje – to daryti nebus galima net ir privačiose sodybose. Anksčiau norėta fejerverkus visiškai uždrausti visoje Lietuvoje, tačiau tai prieštarautų Europos Sąjungos teisei. Dabar nauja tvarka įsigalios nuo liepos mėnesio.

Visą reportažą rasite LNK portale: