Siekdamas užtikrinti, kad infliacija pasiektų ilgalaikį 2 proc. tikslą, FED sparčiai pakėlė palūkanų normas iki aukščiausio lygio per 23 metus.

JAV centrinio banko pinigų politikos formuotojai praėjusių metų pabaigoje davė suprasti, kad jie pradėjo kalbėtis apie tai, kada būtų tinkama pradėti mažinti bazines FED palūkanas, o tai pakurstė rinkų optimizmą, jog apkarpymai gali prasidėti jau kovą.

Tačiau pastarosiomis dienomis FED vadovas Jerome‘as Powellas keliskart pažymėjo, jog sumažinimas kovo mėnesį yra labai mažai tikėtinas, o tai paskatino rinkas iš naujo įvertinti, kada gali būti pradėta palūkanų apkarpymo kampanija.

Antradienį Klivlando FED vadovė Loretta Mester, kuri šiais metais yra balso teisę turinti FED pinigų politiką formuojančio komiteto narė, prisijungė prie J. Powello ir atmetė lūkesčius dėl jau netrukus galinčio įvykti palūkanų sumažinimo.

„Būtų klaida per anksti arba per greitai sumažinti palūkanų normas neturint užtektinai įrodymų, kad infliacija tvariai ir savalaikiškai grįžta į 2 proc.“ tikslą, Ohajo valstijoje surengtoje konferencijoje pareiškė ji.

L. Mester nurodė, kad FED pinigų politiką formuojantis komitetas „nemano, jog bus tinkama“ pradėti mažinti normas, kol jis „neįgis didesnio užtikrintumo“, kad infliacija tvariai eina teisingu keliu.

Nors palūkanų sumažinimas kovą dabar laikomas labai mažai tikėtinu, įmonės „CME Group“ duomenys rodo, kad prekybininkai regi 65 proc. tikimybę, jog FED pradės mažinti normas gegužės 1 d.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją