Centrinis bankas neseniai balsavo už tai, kad bazinės palūkanos liktų aukščiausiame lygyje per 22 metus, taip pakurstydamas viltis, kad baigė didinti normas, siekdamas užsibrėžto tikslo grąžinti infliaciją į ilgalaikį 2 proc. lygį.

Nors FED pareigūnai pasveikino spartų infliacijos mažėjimą, jie nesutaria dėl tolesnių veiksmų.

Keletas pinigų politikos formuotojų, įskaitant FED vadovą Jerome'ą Powellą, yra nurodę, kad būtų pasirengę dar kartą padidinti palūkanų normas, jei to prireiktų.

FED Valdytojų tarybos narys Christopheris Walleris per vieną konferenciją Vašingtone sakė, kad jį „džiugina tai, ką sužinojome per pastarąsias kelias savaites“. Pasak jo, spalio ekonominiai duomenys „atitinka tokį paklausos mažėjimą ir kainų spaudimo silpnėjimą, kuris padės grąžinti infliaciją į 2 proc. lygį“.

Per pirmus tris ketvirčius fiksuotas stiprus ekonomikos augimas paskutinį 2023 m. ketvirtį, regis, lėtėja, nurodė Ch. Walleris. Tuo metu infliacija „spalį pajudėjo teisinga linkme“, o tvirta darbo rinka rodo „atvėsimo“ ženklus, pridūrė jis.

Netrukus po Ch. Wallerio kalbėjusi kita FED Valdytojų tarybos narė Michelle Bowman konferencijoje Jutoje teigė, kad kovoje su infliacija buvo pasiekta „didelės pažangos“. M. Bowman pažymėjo, kad vis dar tikisi, jog FED turės dar kartą padidinti bazines palūkanas, siekiant užtikrinti, kad pinigų poliitka išliktų pakankamai ribojanti, o infliacija laiku grįžtų į 2 proc. lygį.

Ji nurodė, kad būtų pasirengusi pritarti dar vienam palūkanų normų kilstelėjimui, jei „duomenys parodytų, jog pažanga infliacijos srityje sustojo arba yra nepakankama“.

Įmonės „CME Group“ duomenimis, prekybininkai šiuo metu regi maždaug 96 proc. tikimybę, kad FED gruodžio 13 d. balsuos nekeisti palūkanų normų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją