„Pasaulio BVP pradės atsitiesti jau 2012 metų antrame ketvirtyje ir tai yra pagrindinė „Evli“ analitikų prognozė. Žinoma, egzistuoja ir neigiamas scenarijus, kuriame dėl vyriausybių finansų problemų euro zonoje, JAV siekio mažinti išlaidas ir kieto nekilnojamojo turto (NT) rinkos nusileidimo Kinijoje BVP pokyčio tendencija ir toliau išliks mažėjanti”, – pranešime cituojamas Kimas Pessala, vyriausiasis „Evli“ banko, investicijų vadovas.

Pasak jo, nerimą kelia naftos kainų augimas ir politinė krizė Artimuosiuose Rytuose, o viena stipriausių ekonomikų toliau lieka Kinija, „nepaisant pastarosios lėtėjimo tendencijų”.

Didžiausiomis grėsmėmis Europoje, pasak „Evli“ analitikų, 2012 m. išlieka Graikijos nemokumas ir galimas pašalinimas iš euro zonos, PIIGS šalių (Portugalijos, Italijos, Graikijos, Ispanijos ir AIrijos) ir Prancūzijos obligacijų palūkanų augimas bei nutrauktos Europos centrinio banko palaikymo programos.

Anot „Evli“, sėkmingiausios investicijos praėjusiais metais buvo auksas ir nafta, tačiau bendras pasaulio akcijų indeksas metus baigė neigiamu -7,6 proc. pokyčiu.

K. Pessala mano, kad šiais metais nors namų ūkiai skolinasi mažiau, paskolų portfelius didins viešasis sektorius.

Ramiau vertina bankinio sektoriaus problemas

Investuotojai ramiau vertina euro zonos bankų sektoriaus situaciją, todėl galima sakyti, kad šio regiono recesija nepasieks blogiausių prognozių, t.y. per artimiausius šešis mėnesius investuotojai yra ramūs ir nesitiki, jog šalių centriniai bankai skelbs pranešimų apie didelių bankų mokumo problemas, pasakoja K. Pessala.

Kalbėdamas apie Graikijos atvejį, jis pastebėjo, jog kad šios šalies bankų problemos yra ”per daug glaudžiai” susijusios su šalies vyriausybės problemomis.

”Kiekvieną kartą, kai yra Vyriausybės problemų, bėdų randasi ir bankų sektoriuje”, - sako K. Pessala.

Tačiau jis pabrėžia, jog euro krizė artimiausiu metu gali žymiai pablogėti, jei bus priimtas „tragiškas sprendimas“ ir Graikija bus pašalinta iš euro zonos.

Pasak jo, tuomet klausimų dėl bendros valiutos kils ir kitoms šalims, ir kaip pavyzdį pateikia Italiją.

Optimistinio ir pesimistinio scenarijaus rizikos

Pasak K. Pessala, šiemet per pirmą pusmetį paaiškės, ar pasaulinė ekonomika pradės atsigauti.

Jei 2011 m. IV ketvirtį fiksuotas apie 2,5 proc. pasaulinio BVP augimas, vadovaujantis teigiamu „Evli“ scenarijumi, po pirmojo šių metų pusmečio augimas gali siekti apie 3 proc., tačiau jei teigiamos prognozės nepasiteisins, augimas ims mažėti ir pirmojo pusmečio pabaigoje gali siekti 2,25 proc. ir mažiau.

K. Pessala išskyrė rizikas kiekviename regione, kurios gali lemti pasaulio ekonomikos augimą.

Pesimistinio scenarijaus rizikas Europos regione sudaro galimai toliau besitęsiančios Graikijos mokumo problemos ir galimas išėjimas ir euro zonos, Europos centrinio banko (ECB) sprendimas nesiimti jokių priemonių padidinti pinigų kiekį rinkoje jokiomis priemonėmis, o investuotojų lūkesčiai prastės makroekonominės padėties PIIGS šalyse (Portugalijoje, Italijoje, Graikijoje, Ispanijoje ir Airijoje) bei Prancūzijoje.

Prie pesimistinių rizikų priskiriama ir tai, kad euro zonos recesija gali pagilinti euro krizę bei tai, kad Europos ekonomikai neigiamos įtakos turės sumažinti Prancūzijos skolinimosi reitingai.

Teigiamas tendencijas ”Evli” paaiškina tuo, jog tikimasi, kad ECB pavyks ”nuraminti” obligacijų rinką per įgyvendinamą Vertybinių popierių rinkų programą (angl. Securities Markets Programme) ir šiemet pirmą – antrą ketvirčiais ECB imsis priemonių padidinti pinigų kiekį rinkoje, o Italijos, Ispanijos ir Prancūzijos taupymo programos įtikins investuotojus.

Pasaulio rinkos lėtesnį augimą šiemet pirmą pusmetį gali lemti tai, jei iki 0 proc. sulėtėjęs JAV BVP augimas, bus sumažinti šalies skolinimosi reitingai ir JAV fiskalinė politika nebus pakankamai lanksti. Tačiau teigiamas tendencijas gali lemti tolesnis JAV BVP augimas šiemet pirmą ketvirtį, t.y. sparčiau atsigaus darbo rinka, gerės kiti šalies makroekonominiai parametrai.

K. Pessala prognozėmis, akivaizdu, jog pasaulio ekonomiką neigiamai paveiks tai, jei Kinijos nekilnojamojo turto rinkoje įvyktų griūtis, Centinėje ir Rytų Europoje prasidės bankų krizė, toliau didės naftos kainos ir įtampa Irane, Izraelyje bei kitose regiono šalyse.

Tačiau, pasak vyriausiojo „Evli“ banko investicijų vadovo, tikimasi, kad pirmąjį ketvirtį Kinijos laukia „ramus nusileidimas“, o šalies pramonės sektoriuje baigsis korekcija. Be to, tikimasi, jog pasaulio ekonomikos situaciją pagerins augantis investuotojų susidomėjimas aktyvais (vertybiniais popieriais, turtu ir kt.), kai į rinkoje padaugės pinigų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją