Tokie raginimai pasigirdo po to, kai Ispanijos pramonės ministras tapo naujausia vadinamojo „Panamos popierių“ skandalo auka.

Iki šiol griežčiausiame pareiškime, susijusiame su „Panamos popierių“ nutekinimu, Didžiosios Britanijos, Prancūzijos, Vokietijos, Italijos ir Ispanijos finansų ministrai paragino sudaryti „mokesčių rojų“, kaip Panama, juodąjį sąrašą, jeigu tokios šalys nesidalins finansine informacija apie įmones.

„Šiandien mes suduodame dar vieną smūgį tiems, kad slepia savo neteisėtą mokesčių vengimo veiklą tamsiausiuose finansų sistemos kampuose“, – sakė Britanijos iždo sekretorius George'as Osborne'as.

Ispanijos pramonės ministras Chosė Manuelis Sorija penktadienį atsistatydino, kai buvo įvardytas vadinamojo „Panamos popierių“ skandalo medžiagoje ir kituose žiniasklaidos pranešimuose, siejančiuose jį su ofšorinėmis įmonėmis.

J. M. Sorios rūpesčiai prasidėjo pirmadienį, kai Ispanijos internetinis laikraštis „El Confidencial“, turintis prieigą prie „Panamos popierių“ – dokumentų, nutekintų iš Panamos teisinių paslaugų bendrovės „Mossack Fonseca“, paskelbė, vieną dokumentą, datuotą 1992 metų rugsėjį, kuriame ministras kartu su dar vienu asmeniu įvardijami kaip bendrovės „U.K. Lines Ltd.“ direktoriai.

Bendrame pareiškime, išplatintame Vašingtone vykstant Pasaulio banko ir Tarptautinio valiutos fondo susitikime, penkių minėtų ES šalių finansų ministrai pareiškė: „Neseniai iš Panamos nutekintas didelis kiekis duomenų rodo, kaip svarbu kovoti su mokesčių vengimu, agresyviu mokesčių planavimu ir pinigų plovimu.“

Savo ruožtu Pasaulio banko prezidentas Jimas Yongas Kimas pabrėžė, kad nelegali finansų veikla, kuria užsiimti leidžia „mokesčių rojai“, kenkia kovai su skurdu.

„Kai vengiama mokėti mokesčius, kai valstybinis turtas paimamas ir perkeliamas į tuos rojus, visa tai turi didžiulį neigiamą poveikį mūsų misijai išnaikinti skurdą ir skatinti klestėjimą“, – sakė jis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)