„Mes manome, kad Europa turi turėti stiprią pramonę. Tikslas – kad 20 proc. Europos BVP būtų sukuriamas pramonės. Žinote, kad kiekviena darbo vieta pramonė sukuria mažiausiai dvi vietas paslaugose“, – penktadienį po susitikimo su Lietuvos premjeru Algirdu Butkevičiumi sakė ji.

Šiuo metu pramonė Europoje sukuria 15 proc. BVP.

Europos pramonininkų vadove vadinama viešnia taip pat pabrėžė, kad Europos pramonininkams labai svarbu energijos išteklių kainos.

„Mums reikia balanso tarp klimato ir energijos kainų politikos“, – tvirtino ji.

E. Marcegaglia sakė, kad nuo 2005 m. iki dabar energijos kainos Europoje išaugo 35 proc., o tuo metu JAV sumažėjo 4 proc.

„Taip pat mes premjerui pasakėme, kad skalūnų dujos yra galimybė. Žinau, kad vyksta labai jautrios diskusijos, tačiau tai yra labai svarbu Europai ir jūsų šaliai tapti labiau nepriklausomai nuo kitų šalių. Mes diskutavome taip pat, kad skalūnų dujos iš naujo industrializuoja JAV. Į tai turime kreipti dėmesį, nes konkurencingumo praradimas yra didelis iššūkis Europai“, – kalbėjo ji.

Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas Robertas Dargis tvirtino, kad amerikiečiai labai aktyviai dirba, kad į savo šalį sugrąžintų pramonės įmones.

„Turime suprasti, kad negalime prarasti konkurencingumo pasaulio mastu dėl vienos labai paprastos priežasties – amerikiečiai, turėdami savo energijos šaltinius, labai stipriai dirba, kad grąžintų pramonę į JAV. Jeigu mes nieko neveiksime, jie greitai nukonkuruos visą Europos Sąjungą. Mes turime labai rimtai padirbėti dėl galimybės turėti pigesnius energijos šaltinius, labiau išvystytą energijos rinką. Energijos kainos Europos Sąjungoje yra labai didelis klausimas“, – po susitikimo žurnalistams sakė jis.

Lietuvos pramonininkų vadovo nuomone, į Europą jau galėtų grįžti technologiškai pažangios įmonės.

„Stipri pramonė yra tas stuburas, ant ko galima statyti Europos ateitį. Šiandien mums reikia mažinti nedarbą, o tai galime daryti kuriant darbo vietas, ypač pramonėje. Šiandien kalbama apie aukštos technologijos pramonės grąžinimą. (…) Taip pat ir iš Kinijos į Europą. Jūs puikiai prisimenate 1970-1990 metus, kai ieškant pigesnių darbo vietų buvo iškelta labai daug įmonių. Tačiau reikia nepamiršti, kad ten situacija irgi keičiasi, atlyginimai auga. Šiandien jau galima kalbėti apie pramonės grąžinimą į Europą. Ypatingai technologizuotos pramonės įmonės jau tampa konkurentabilios ir Europoje“, – dėstė R. Dargis.

E. Marcegaglia penktadienio rytą taip pat susitiko su Lietuvos prezidente Dalia Grybauskaite. Po susitikimo Prezidentūros išplatintame pranešime spaudai pripažįstama, kad kol kas ne visose Europos šalyse verslui sąlygos yra palankios.

„Ekonominė krizė palietė daugelį verslo įmonių, todėl Lietuva, perėmusi pirmininkavimo ES Tarybai vairą, sieks atkurti Europos konkurencingumą. Kaip vieną iš priemonių tai pasiekti Prezidentė įvardino energetinių salų panaikinimą ir bendrosios ES vidaus energijos rinkos sukūrimą, nes šiuo metu europiečiai už energijos išteklius moka per brangiai“, – dėstoma pranešime spaudai.

„Business Europe“ atstovauja 20 milijonų įmonių 35 Europos šalyse.

Šios asociacijos vadovai kiekvieną pusmetį susitinka su pirmininkaujančios ES Tarybai šalies vadovais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (149)