Nedeklaruotas darbas yra legalaus pobūdžio darbas, apie kurį nepranešama valstybės institucijoms, tokioms kaip mokesčių arba darbo inspekcija. „Eurofound“ tyrimo duomenimis, nedeklaruotas darbas sudaro apie 18 proc. ES bendrojo vidaus produkto. Mažiausias rodiklis - Austrijoje (8 proc.), didžiausias - Bulgarijoje (30 proc.). Dažniausi tokie atvejai statybų sektoriuje, tačiau nemažai jų ir namų priežiūros, valymo paslaugų, žemės ūkio, saugos tarnybų, taip pat nakvynės ir maitinimo sektoriuose.

Europos Parlamento sprendimas įpareigoja ES mastu sukurti bendradarbiavimo platformą, kuri leis dukart per metus susitikti visų Sąjungos valstybių, Europos Komisijos ir socialinių partnerių - profsąjungų bei darbdavių - atstovams. Jie dalinsis informacija ir siūlys būdus įveikti nedeklaruotą darbą. Taip pat bus sukurtos darbo grupės konkrečioms su nedeklaruotu darbu susijusioms problemoms spręsti. Tai bus tik patariamoji institucija, kadangi darbo reguliavimas yra pačių valstybių kompetencija.

Teises aktui pritarė 619 EP narių, nepritarė 69, o 7 susilaikė. Jis jau suderintas su ES Taryba, todėl nebeliko kliūčių jam įsigalioti.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)