EK nustatė, jog Lietuvos bankas ėmėsi tinkamų priemonių, siekiant užkirsti kelią galimiems pavojams šalies ekonomikai, pranešė Europos Komisijos atstovybė Lietuvoje.

"Pagal ES valstybės pagalbos taisykles Europos Komisija leidžia suteikti pagalbą, likviduojant Ūkio banką. (...) Komisija nustatė, kad pagalba atitinka gaires dėl valstybės pagalbos bankams krizės metu", - teigiama EK pranešime.

EK pažymi, jog beveik 800 mln. litų valstybės finansinis įnašas, dengiant trūkumą tarp Ūkio banko turto ir įsipareigojimų, užtikrino perduoto verslo gyvybingumą.

"Visų pirma, šia priemone užtikrinamas perduotos banko veiklos gyvybingumas, nes ji integruojama į patikimą banką. Konkurencijos iškraipymai yra riboti, nes Ūkio bankas, kaip nepriklausomas subjektas, pasitraukia iš rinkos. Be to, turėto kapitalo panaudojimu nuostoliams kompensuoti, didelės turto dalies perdavimu Šiaulių bankui ir Ūkio banko akcininkų bei subordinuotos skolos turėtojų indėliu užtikrinama, kad bankas pakankamai prisidėtų prie nuostolių ir restruktūrizavimo sąnaudų padengimo", - teigiama EK pranešime.

Laikinasis Ūkio banko administratorius Adomas Ąžuolas Audickas, Šiaulių bankas ir "Indėlių ir investicijų draudimas" šių metų vasario 23 dieną pasirašė trišalę sutartį, pagal kurią Šiaulių bankas perėmė 2,7 mlrd. litų vertės Ūkio banko apdraustų indėlių ir 1,9 mlrd. litų vertės turto, o "Indėlių ir investicijų draudimas" padengė beveik 800 mln. litų skirtumą.

Ūkio banko veikla buvo sustabdyta vasario 12 dieną. Lietuvos bankas vasario 18 dieną Ūkio banką pripažino nemokiu ir visam laikui atšaukė jo licenciją.

Kauno apygardos teismas bankroto bylą Ūkio bankui iškėlė gegužės 2 dieną. Nutartis įsiteisėjo birželio 7 dieną.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)