Karas Ukrainoje buvo „raginimas pabusti“, Prancūzijos naujienų agentūrai „France info“ pirmadienį sakė ES vidaus rinkos komisaras Thierry Bretonas, pabrėždamas, jog ES šalys privalo sutelkti savo išteklius į gynybą orientuotos gamybos srityje.

„Mes turime įjungti savo gynybos pramonės karo ekonomikos režimą, kad galėtume Ukrainai suteikti tai, ko jai reikia, bei apsirūpinti patys, užtikrindami savo pačių saugumą“, – sakė jis.

Platesne strategija siekiama ne tik plėtoti vietinę ES pramonę, bet ir transformuoti taikos sąlygomis veikiančią į gynybą orientuotą gamybą, siekiant patenkinti naujus išaugusių europinių investicijų poreikius.

Tuo tikslu Komisija siūlys priimti Europos gynybos pramonės programą.

Be kita ko, programoje numatyta naudoti ES biudžeto lėšas, vykdant bendrus visų rūšių karinės įrangos pirkimus, nurodė vienas oficialusis ES asmuo.

Ši programa papildo pernai parengtą trumpalaikį planą padėti šalių bloko gynybos pramonei aprūpinti Ukrainą milijonu artilerijos sviedinių, paaiškino ES pareigūnas.

Pagrindinis naujosios programos tikslas yra užtikrinti tiekimą gynybos bendrovėms, kad šios galėtų steigti naujas gamybos linijas ir pradėti gamybą, nelaukdamos, kol bus sudarytos naujos sutartys.

Tarp kitų priemonių, skirtų tolimojoje perspektyvoje didinti gynybos gamybos apimtis, yra naujai formuojama ginklų rezervų sistema, panaši į ta, kuri egzistuoja Jungtinėse Valstijose. Tokios sistemos paskirtis yra užtikrinti, kad ginklų pardavimas ir pristatymas vyktų operatyviau.

Programoje taip pat numatyta taikyti pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatų ir tai, kad derybas dėl ginklų sutarčių ES šalių vardu vykdytų Komisija.

Komisija taip pat nori, kad Europos investicijų bankas (EIB) pakeistų šiuo metu galiojančias griežtas savo taisykles ir imtų investuoti į ginklų gamybą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)