Planuoja aptarti Graikijos prisijungimą prie Rusijos-Turkijos dujotiekio

Graikijos prisijungimo prie naujojo Rusijos-Turkijos dujotiekio Juodosios jūros dugnu galimybę planuojama aptarti per trečiadienį vyksiančias Rusijos prezidento V. Putino ir Graikijos premjero A. Tsipro susitikimą.

„Toks sprendimas leistų Graikijai pajusti apčiuopiamą galimo tranzitinio dujų tiekimo į Europą naudą ir užtikrinti energetinį šalies ir viso regiono saugumą“, – pastebima medžiagoje, susijusioje su planuojamomis derybomis.

Dujotiekio, kuris bus tiesiamas Juodosios jūros dugnu, metinis praleidžiamasis pajėgumas turėtų siekti 63 mlrd. kubinių metrų dujų per metus.

2014 metais rusiškų dujų eksporto į Graikiją apimtys sudarė 2,4 mlrd. kubinių metrų už 0,7 mlrd. dolerių.

Viena iš būsimų derybų temų, manoma, bus „Rusijos geležinkelių“ dalyvavimas Graikijos įmonių privatizacijos konkursuose – tokių strateginių įmonių kaip Salonikų oro uostas ir geležinkelio pramonės bendrovės (geležinkelių operatorė Tarin OSE“ ir traukinių remonto bei aptarnavimo įmonė (ROSCO).

ES įspėja

Graikija vis dar derasi su Europos Sąjunga (ES) ir Tarptautiniu Valiutos Fondu (TVF) dėl finansinės paramos. Anksčiau Graikijos pareigūnai nurodė, kad Rusija yra galimas alternatyvus finansinės pagalbos šaltinis.

Analitikų nuomone, dėl ekonominės situacijos Rusija galėtų suteikti tik labai ribotą pagalbą.

Lyderiai aptars ES ir Rusijos santykius, kuriuos atšaldė įvykiai Ukrainoje. Prieš vizitą A. Tsipras teigė, kad ES ir JAV nustatytos sankcijos Rusijai „veda į niekur“. Europos Parlamento (EP) pirmininkas Martinas Schulzas priminė, kad A. Tsipras turėtų laikytis ES pozicijos sankcijų klausimu.

Naujasis Graikijos premjeras atėjo į valdžią žadėdamas nutraukti taupymo politiką, tačiau tam nepritarė ES ir TVF kreditoriai, kurie šaliai skolino milijardus eurų. ES ir TVF išreiškė nepasitenkinimą dėl šalyje vykdomų reformų spartos.

Antradienį Graikijos vyriausybė pareiškė, kad Vokietija skolinga Graikijai beveik 279 milijardus eurų karo reparacijų dėl Antrojo pasaulinio karo metu vykdytos nacių okupacijos.

Vokietijos atstovai tikino, kad šis klausimas buvo išspręstas prieš keletą metus, todėl labai „kvaila“ sieti Graikijos skolą ir tariamas karo reparacijas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (95)