„Eurogrupė pritarė įvykusių derybų rezultatams ir atitinkamai pritarė pasiūlymams, kad būtų pasirašyta finansinės pagalbos Graikijai programa. Tai yra politinis pritarimas ir dėl to visos šalys dabar turės praeiti nacionalines procedūras, kad jų atstovai trečiadienį (rugpjūčio 19 dieną - BNS) galėtų Europos stabilumo mechanizmo valdytojų posėdžio metu pritarti ir programai, ir pirmam paramos pervedimui, kuris būtų atliktas rugpjūčio 20 dieną. Iš to bendro limito (maždaug 85 mlrd. eurų - BNS), 26 mlrd. eurų būtų pirmas mokėjimas“, - BNS penktadienio naktį sakė R.Šadžius.

Pasak ministro, maždaug iki spalio parama Graikijai sieks apie 26 mlrd. eurų. Dalis lėšų būtų nukreipta šalies bankams stiprinti, o kiti pinigai patektų į Graikijos biudžetą.

„Pirmasis pervedimas būtų iš karto išskirtas, kad nebūtų Graikijai pervestas. Tai būtų 10 mlrd. eurų ir ta suma būtų deponuota Europos stabilumo mechanizme Graikijos bankų galimam rekapitalizavimui, kapitalo stiprinimui. Kadangi numatoma skubiai atlikti Graikijoje veikiančių bankų kapitalo kokybės tikrinimą, tai padarys Europos centrinis bankas, tai galimam kapitalo stiprinimui, matyt, tų lėšų prireiks, kadangi Graikijos bankuose yra nemažai neveiksnių paskolų ir jų kapitalo pozicija yra susilpnėjusiai. Pačiai Graikijai būtų pervesta 13 mlrd. eurų atsiskaityti pagal skubius mokėjimus, įskaitant ir rugpjūčio 20 dienos mokėjimą Europos centriniam bankui“, - aiškino R.Šadžius.

Dar 3 mlrd. eurų Graikijai būtų išmokėti per porą mėnesių, šaliai atsiskaityti pagal kitus mokėjimus, kurių terminai sueina iki spalio.

Euro zonos finansų ministrams susitarus dėl pagalbos Atėnams programos, pirmadienį klausimą R.Šadžius pristatys Vyriausybei, o antradienį jį aptars Seimo Europos reikalų komitetas.

Galutinis terminas Graikijai susitarti dėl jau trečiosios finansinės pagalbos programos yra rugpjūčio 20 diena, kai šalis turės grąžinti Europos centriniam bankui 3,4 mlrd. eurų.

Visą paramą - maždaug 85 mlrd. eurų Graikiją turėtų gauti iki 2018 metų rugpjūčio 20-osios.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)