Apžvalgoje, kurią cituoja Estijos nacionalinis transliuotojas ERR, sakoma, kad keliuose skandinavų bankuose įsisukę pinigų plovimo skandalai gali lemti šių bankų finansavimo sąlygų sugriežtinimą, o, kadangi būtent Šiaurės šalių bankai dominuoja Estijos rinkoje, tai gali neigiamai paveikti ir paskolų suteikimo sąlygas ir palūkanų normas fiziniams bei juridiniams asmenims šalyje.

Visgi, pabrėžia Estijos centrinis bankas, kol kas šių pinigų plovimo skandalų poveikis Estijai nėra reikšmingas, daugiausia dėl to, kad didžioji dalis bankų klientų šalyje – vietiniai gyventojai ir verslas.

Pasak Estijos banko, dėl aktyvų iš Lietuvos ir Latvijos „Luminor“ banko perkėlimo į centrinę būstinę Estijoje, bendras bankų valdomo turto kiekis Estijoje pernai išaugo 42 proc. Be to, pabrėžia Estijos bankas, jei „Luminor“ prireiks finansinės paramos, ją suteikti turės Estijos centrinis bankas, nes bankas yra registruotas būtent Estijoje.

ELTA primena, kad „Swedbank“ anksčiau neigė prielaidas apie savo įsitraukimą į „Danske Bank“ pinigų plovimo skandalą, tačiau turėjo pripažinti kaltinimus, kai Švedijos nacionalinis transliuotojas SVT vasario 20 d. pranešė, kad tarp „Swedbank“ ir „Danske Bank“ Baltijos šalių filialų įvykdyta mokėjimų už maždaug 40 mlrd. kronų (3,8 mlrd. eurų). Švedijos ir Estijos finansų inspekcijos apie bendrą „Swedbank“ tyrimą pranešė jau kitą dieną – vasario 21-ąją.

Vėliau SVT pranešė, kad „Swedbank“ vadovams pernai rugsėjį siųsta, o vėliau nutekinta vidaus ataskaita atskleidė, jog 2007-2015 m. tarp įtarimą sukėlusių „Swedbank“ ir „Danske Bank“ klientų Baltijos šalyse buvo pervesta iš viso 95 mlrd. Švedijos kronų (9,04 mlrd. eurų).

Suomijos nacionalinis transliuotojas YLE, remdamasis nutekintais 2005-2017 m. duomenimis, pranešė, kad per „Nordea“ galimai išplauta apie 700 mln. eurų, daugiausia pervestų iš jau uždarytų Ūkio ir „Snoro“ bankų. Lėšos daugiausia siejamos su rusų oligarchu Rubenu Vardanianu ir Rusijos prezidento Vladimiro Putino vaikystės draugu Sergejumi Rolduginu, o šiais pinigais esą buvo remtas net Jungtinės Karalystės (JK) princas Charlesas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)