Dėl naujų taisyklių skaičiuojant importo muitus bei kovojant su nesąžiningomis prekybos praktikomis, Europos Komisija (EK), ES šalių vadovai bei Europos parlamentarai derėjosi jau nuo liepos mėnesio.

„Europa pasisako už atvirą ir sąžiningą prekybą, bet tuo pat metu mes nesame naivūs prekeiviai. Šiandien mes stipriname savo antidempingo taisykles“, - sakė EK pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris.

Jis taip pat tikino, kad naujosios taisyklės nėra nukreiptos prieš konkrečią šalį bei „paprasčiausiai užtikrina, kad Europa turės priemonių prieš nesąžiningą konkurenciją“.

Tačiau imtis gynybinių priemonių ES pastaruoju metu stipriai spaudė pramoninės kompanijos, kenčiančios nuo subsidijų bei perprodukcijos Kinijoje, ypač plieno bei kitų metalų rinkose.

Naujosios priemonės yra skirtos atsverti Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) sprendimą Kinijai suteikti vadinamąjį „rinkos ekonomikos statusą“, kuris apsunkina neteisėtų Pekino prekybos praktikų įrodymą.

Kai Kinija 2001 m. prisijungė prie PPO, viena iš sutarties sąlygų buvo, kad 15 metų kitos organizacijos narės galės šalį laikyti „ne rinkos ekonomika“.

Tai reiškia, kad ES bei PPO išsaugojo teisę prireikus greitai pritaikyti griežtas antidempingo taisykles Kinijai, nepažeidžiant jokių PPO taisyklių.

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)