Išmaniųjų telefonų „iPhone“ gamintojas iš karto pažadėjo apskųsti pirmąją antimonopolinę baudą, kurią „Apple“ skyrė Briuselis. Tai žymi kulminaciją byloje, kuriai pradžią davė švedų muzikos transliavimo milžino „Spotify“ pateiktas skundas.

Europos Komisija (EK) pranešė nustačiusi, kad „Apple“ taikė ribojimus programėlių kūrėjams, kurie neleido jiems informuoti „iOS“ naudotojų apie alternatyvias ir pigesnes muzikos prenumeravimo paslaugas, prieinamas už programėlės ribų“.

„Vadovaujantis ES antimonopolinėmis taisyklėmis, tai yra neteisėta“, – nurodė EK.

„Daugybė „iOS“ naudotojų dėl „Apple“ elgesio, kuris tęsėsi beveik dešimt metų, galbūt mokėjo gerokai daugiau už muzikos transliavimo prenumeratas, nes „Apple“ kūrėjams taikė didelius komisinius mokesčius, kurie buvo perkeliami vartotojams“, – pridūrė EK.

2019 m. pateiktas „Spotify“ skundas 2021 m. davė pradžią didelio masto Komisijos tyrimui dėl „iPhone“ gamintojo, tačiau pernai Briuselis jį susiaurino, kad didžiausias dėmesys būtų skiriamas „Apple“ veiksmams, skirtiems neleisti programėlėms suteikti naudotojams informacijos apie konkuruojančias muzikos prenumeravimo parinktis.

„Apple“ dešimtmetį piktnaudžiavo savo dominuojančia padėtimi muzikos transliavimo programėlių platinimo per „App Store“ rinkoje“, – pranešime cituojama EK vicepirmininkė Margrethe Vestager.

„Nurodėme „Apple“ pašalinti reikiamas nuostatas ir susilaikyti nuo panašios praktikos ateityje“, – žurnalistams sakė M. Vestager.

„Apple“ sukritikavo Komisijos sprendimą ir pareiškė, kad jį apskųs.

„Sprendimas buvo priimtas nepaisant to, kad Komisijai nepavyko aptikti jokių patikimų įrodymų, liudijančių vartotojams padarytą žalą, ir ignoruojamos klestinčios, konkurencingos bei sparčiai augančios rinkos realijos“, – pranešime nurodė „Apple“.

„Nors mes gerbiame Europos Komisiją, faktai tiesiog nepagrindžia šio sprendimo. Dėl to „Apple“ (sprendimą) skųs“, – pridūrė įmonė.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją