2007-2013 metų finansiniam laikotarpiui numatytos programos biudžetas sudaro 47 mln. eurų.

Pagal ESPON 2013 kuriami regionų, miestų ir didesnių teritorijų plėtros scenarijai. Pirmieji kvietimai teikti paraiškas buvo paskelbti dar sausį, kiti - rugpjūtį. Iš šios programos fondo finansuojami projektai sulaukia šimtaprocentinės paramos, savų lėšų projekto rengėjams išvis nereikia skirti.

"Išgirdę, kad jau galima teikti paraiškas ESPON 2013 programai, kartu su partneriais parengėme projektą. Pagal jį Lietuvoje būtų ruošiami tolesni Lenkijos, Rusijos ir Baltarusijos pasienio teritorijų planavimo dokumentai. Tai didžiulis projektas, jame dalyvauja net 24 partneriai iš Prancūzijos, Ispanijos, Vengrijos ir kitų šalių. Tačiau netrukus paaiškėjo, kad mes dalyvauti negalime, nes Lietuva nėra pasirašiusi sutarties su ESPON 2013 programos fondu", - pasakojo euroregiono "Nemunas" Marijampolės biuro direktorius Gintaras Skamaročius.

Anot jo, dėl to, kad Lietuva nepasirašiusi sutarties, projektas kartą jau buvo išbrauktas iš finansuojamųjų sąrašo. "Dabar bandysime teikti dar kartą, bet nežinia, kaip bus. Mūsų partneriai net linkę atsisakyti bendradarbiavimo su mumis", - stebėjosi valdininkų nerangumu G.Skamaročius.

Aplinkos ministerijos, kuri iki šiol administravo ESPON programos lėšas, Teritorijų planavimo, urbanistikos ir architektūros departamento direktorius Jonas Jakaitis aiškino, jog jau parengti dokumentai Vyriausybei, kad ši pritartų programos įgyvendinimui. Esą šiuo metu dokumentai derinami su kitomis ministerijomis, laukiama jų pastabų ir siūlymų.

"Lietuvos institucijos galės rengti projektus, kai tik tam pritars Vyriausybė ir bus pasirašyta sutartis su programos fondu", - kalbėjo J.Jakaitis. Departamento direktorius teigė nežinantis konkretesnių detalių apie šios programos lėšų panaudojimą Lietuvoje.