V. Adamkus Lietuvos radijui tvirtino, kad Europos Komisijos prezidentas Jose Manuel Barroso per bendrą ES vadovų vakarienę iškėlė „Mažeikių naftos“ klausimą kaip Rusijos energetikos reikalų politizavimo pavyzdį.

Pasak V. Adamkaus, tai reiškia, jog žaliavos tiekimo Mažeikiams sutrikdymas pakylėtas į ES lygmenį. Lietuvos vadovas teigė, jog Vladimiras Putinas per vakarienę ir toliau tvirtino, jog netikėtas naftotiekio remontas yra tik techninė problema.

Nafta Mažeikių kryptimi vamzdynu nebeteka nuo liepos pabaigos, kai magistralinio naftotiekio atšakoje Briansko srityje įvyko avarija.

Dūmos Tarptautinių reikalų komiteto pirmininko pavaduotojas Vasilijus Kuznecovas, spalio viduryje viešėjęs Lietuvoje, aiškiai pasakė, kad naftos tiekimo sutrikimo problema atsirado dėl to, kad „Mažeikių nafta“ pasirenka partnerius, neturinčius žaliavos.

V. Kuznecovo teigimu, gamykla visada gali likti be naftos, kadangi buvo padaryta vadybos klaida.

„Ši įmonė buvo integruota į buvusios Sovietų Sąjungos naftos pramonės sistemą. Žaliavos gavyba, perdirbimas, pardavimas buvo vienoje grandinėje. Kai ji nutrūksta, šis verslas tampa nestabilus“, – pareiškė V. Kuznecovas.