"Tikiuosi, kad jau labai greitai pasieksime visiems mums būtiną susitarimą. Žinoma, mes nesvarstėme galimybės atsisakyti paskolų grąžinimo išmokų, jūs žinote mūsų nuomonę šiuo klausimu, ir ji nepasikeitė, ir neturėtų pasikeisti", - sakė A. Merkel per spaudos konferenciją, surengtą kartu su Prancūzijos premjeru Jeanu-Marcu Ayrault.

J. M. Ayrault pridūrė, Prancūzija, kaip ir Vokietija, tikisi, kad sprendimas dėl Graikijos bus priimtas kiek įmanoma greičiau. "Svarbu padaryti visa, kad Graikija liktų euro zonoje, šiuo klausimu mes laikomės vienos nuomonės", - pabrėžė jis.

ELTA primena, kad lapkričio 13 d. euro zonos finansų ministrai sutiko Graikijai skirti papildomus dvejus metus šalies ekonomikai reformuoti. Taigi terminas, iki kurio Atėnai turi įvykdyti savo planinius biudžeto rodiklius mainais į antikrizinį paketą, nukeliamas nuo 2014 iki 2016 metų.

Kaip jau anksčiau skelbė Tarptautinių kreditorių "trejetas" - Europos Sąjunga (ES), Europos centrinis bankas (ECB) ir Tarptautinis valiutos fondas (TVF) - jeigu Graikijai planinių biudžeto rodiklių vykdymo terminas bus nukeltas, šaliai prireiks papildomos 32,6 mlrd. eurų paramos: 15 mlrd. eurų 2013-2014 metais ir dar 17,6 mlrd. eurų - 2015-2016 metais.

Ir nors Graikijos įsipareigojimų vykdymo terminui buvo pritarta, susitarti dėl eilinės išmokos Graikijai skyrimo taip ir nepavyko.

Anksčiau tarptautinių kreditorių trejetas pažadėjo skirti 240 mlrd. eurų paskolą, kuri padėtų Graikijai išsilaikyti tol, kol ji įgyvendins griežto taupymo priemones ir reformas ir sugrįš į lygį, kai ekonomika pradės augti. Iki šiol šalis gavo 150 mlrd. eurų iš šių pinigų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)