Italijos populistinė vyriausybė pirmadienį Komisijai pateikė 2019 metų biudžeto projektą, kuriame, nepaisydama įspėjimų dėl deficito, išdėstė planus padidinti išlaidas ir atsisakyti pastaraisiais metais įgyvendintos griežto taupymo politikos.

Dabar numatoma, kad Italijos biudžeto deficitas kitąmet sudarys 2,4 proc. bendrojo vidaus produkto (VBP) ir bus triskart didesnis už 0,8 proc. BVP įvertį, kurį buvo pateikusi ankstesnioji centro dešiniųjų vyriausybė.

Briuselis sako, kad Romai reikia apkarpyti biudžeto deficito, kad ji galėtų pradėti mažinti savo didžiulę skolą, kuri viršija 130 proc. BVP ir yra daugiau kaip dukart didesnė už ES nustatytą 60 proc. BVP ribą.

UŽ ekonomiką atsakingi ES aukščiausio rango pareigūnai griežtai sukritikavo Italijos biudžeto projektą ir Romai parašė laišką, kuriame jos planus pavadino „beprecedenčiais“ ir įspėjo, kad Briuselis gali atmesti visą Italijos biudžeto projektą.

Šiame laiške Komisijos pirmininko pavaduotojas Valdis Dombrovskis ir už ekonomikos reikalus atsakingas Komisijos narys Pierre Moscovici pažymėjo, kad Italijos 2019 metų biudžetas yra „sunkiai suderinamas“ su ES teisės aktais.

Iš esmės tai reiškia, kad Briuselis gali atmesti Italijos biudžeto projektą ir grąžinti jį persvarstymui, o tai būtų pirmasis toks atvejis Europos Sąjungoje.

Komisija nurodė, kad savo atsakymą Italija turi pateikti iki pirmadienio 10 val. Grinvičo laiku (13 val. Lietuvos laiku).

P. Moscovici asmeniškai įteikė laišką Italijos finansų ministrui Giovanni Tria (Džovaniui Trijai), kad pabrėžtų, koks svarbus yra šis klausimas.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)