Kaimanų Salos buvo išbrauktos iš ES sąrašo, kai teritorijoje įsigaliojo naujos reformos, visgi šis sprendimas sulaukė kritikos dėl sąrašo neveiksmingumo.

„Nors mes pritariame sprendimui įtraukti Barbadosą, Kaimanų Salų – vieno garsiausio pasaulyje „mokesčių rojaus“ pašalinimas iš ES juodojo sąrašo – yra dar vienas įrodymas, kad procesas neveikia“, – pareiškė „Oxfam“ atstovė Chiara Putaturo.

Į sąrašą jau yra įtrauktos tokios valstybės ir teritorijos kaip Amerikos Samoa, Fidžis, Guamas, Palau, Panama, Samoa, Seišeliai, Trinidadas ir Tobagas, Jungtinių Valstijų Mergelių salos ir Vanuatu.

Kaimanų Salos buvo įtrauktos šių metų vasario mėnesį ir tai buvo pirmas kartas, kai Didžiosios Britanijos užjūrio teritorija buvo įtraukta į ES juodąjį sąrašą.

ES mokesčių rojų „juodasis“ sąrašas pirmą kartą buvo parengtas 2017 metais po kilusių skandalų, įskaitant „Panama Papers“ ir „LuxLeaks“ skandalus, kurie privertė Briuselį sustiprinti kovą su mokesčius vengiančiomis mokėti tarptautinėmis korporacijomis ir turtingaisiais.

ES šalys narės negali būti įtrauktos į sąrašą, o į jį patekusioms šalims taikomos tik ribotos sankcijos, pavyzdžiui, įšaldoma joms skirta Europos pagalba ar vystymuisi skirtas finansavimas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)