Susitarimas galutinai suderintas per pokalbį telefonu tarp eurokomisaro Virginijaus Sinkevičiaus, atsakingo už aplinką, vandenynus ir žuvininkystę, ir JK aplinkos, prekybos ir žemės ūkio ministro George'o Eustice'o.

„Šis susitarimas su galutiniais TAC (bendrais leidžiamais sužvejoti kiekiais) mūsų [žvejybos] laivynams užtikrina nuspėjamumą ir tęstinumą iki metų galo likusiam laikotarpiui“, – išplatintame pareiškime nurodė V. Sinkevičius.

„Tai naudinga žvejams ir žvejėms, mūsų pakrančių bendruomenėms ir mūsų uostams, taip pat tausiam mūsų jūrų išteklių naudojimui“, – sakė jis.

„Tai taip pat parodo, kad partneriai abiejose Lamanšo sąsiaurio pusėse gali susitarti ir judėti pirmyn, kai dirba drauge“, – pridūrė eurokomisaras.

Susitarimas garantuoja ES ir JK žvejybos laivynų teises ES ir JK vandenyse iki 2021 metų pabaigos. Jis nustato 75 bendrų žuvų rūšių žvejybos kvotas ir kai kurių giliavandenių žuvų rūšių leidžiamą sužvejoti kiekį 2021 ir 2022 metams.

Susitarime taip pat išaiškinami prieigos prie žuvų rūšių, kurioms netaikomos kvotos, apribojimai.

Šios susitarimo pasirašymas, planuojamas artimiausiomis dienomis, sudarys sąlygas abiem pusėms keistis kvotomis, rašoma Europos Komisijos pareiškime.

ES žvejų prieiga prie išteklių turtingų JK žvejybos plotų buvo vienas sunkiausių klausimų Londono ir Briuselio derybose dėl santykių po „Brexito“.

ES žvejybos laivai kasmet Britanijos vandenyse sužvejoja maždaug 650 mln. eurų vertės laimikį.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)