2022 metų kovo mėnesį Europos Komisija pasiūlė pakeisti bloko vadinamąsias ekologinio dizaino taisykles, kad gaminiai būtų ilgaamžiškesni, juos būtų lengviau pakartotinai naudoti, taisyti ir perdirbti, taip sumažinant tokių išteklių, kaip energija ir vanduo, eikvojimą.

Praėjusią naktį pasiektame susitarime Europos Parlamento ir ES valstybių narių derybininkai taip pat susitarė, kad ateityje Komisija galėtų išplėsti draudimą ir kitiems gaminiams, pranešė abi pusės.

Susitarta dėl išimčių mažoms įmonėms, taip pat dėl šešerių metų pereinamojo laikotarpio vidutinio dydžio įmonėms. Draudimas iš esmės bus taikomas praėjus dvejiems metams nuo reglamento įsigaliojimo.

Parlamentas ir valstybės narės dar turi oficialiai patvirtinti susitarimą, tačiau tai laikoma formalumu.

Išsamūs reikalavimai atskiriems produktams dar nebaigti rengti.

Susitarime teigiama, kad Komisija gali nustatyti teisiškai privalomus reikalavimus, kad tokios prekės, kaip baldai, padangos, plovikliai, dažai ir chemikalai, būtų draugiškesnės aplinkai.

Tačiau ateityje taip pat bus atitinkamai reguliuojama daugybė žaliavų, tokių kaip geležis, plienas ir aliuminis. Išimtys numatomos, pvz., automobiliams ir karo pramonės gaminiams.

Vidaus rinkos komiteto pirmininkė, ES žaliųjų atstovė EP Anna Cavazzini teigė, kad ateityje taip pat bus įvestas remonto indeksas. Tai leistų vartotojams perkant prekę atpažinti, kaip lengvai bus galima ją pataisyti.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją