Pasak LLRI eksperto Martyno Gruodžio, aktu Europos Komisija (EK) apriboja didžiųjų skaitmeninių platformų, pavyzdžiui, pavyzdžiui, „Google“, „Facebook“ ar „Youtube“, veiklą, nes nustatys joms konkrečias pareigas ir draudimus.

„Dėl to sąlygos vartotojams, verslui ir inovacijas kuriantiems startuoliams vis labiau bus veikiamos nebe vartotojų ir rinkos procesų diktuojamų verslo sprendimų, o SRA numatytų reguliavimų“, – pranešime cituojamas jis.

M. Gruodžio teigimu, už SRA nesilaikymą didžiosioms internetinių paslaugų įmonėms būtų taikomos iki 10 proc. globalios metinės apyvartos sieksiančios baudos, kurias, kartu su naujo reguliavimo išlaidomis, galimai turėtų padengti galutiniai vartotojai. Tai esą mažins investicijas į inovacijas ir konkurencingumo didinimą.

„Interneto platformos privalės atlikti įvairius teisinius ir technologinius veiksmus, keisti algoritmus, įrenginių ar paslaugos funkcionalumą. Visi šie pakeitimai gali virsti didesne kaina vartotojui arba mažėjančia produktų ir paslaugų kokybe bei pasiūla“, – teigė LLRI ekspertas.

„Išlaidos iki šiol skirtos inovacijoms ir investicijoms į technologijas ir darbuotojų įgūdžius, gali būti nukreiptos prisitaikymui prie ribojimų sušvelninti. Tai sulėtins staigų augimo potencialą turinčių technologijų inovacijų bendrovių plėtrą“, – teigė jis.

Nuo pirmadienio prasideda antrasis nuo gegužės taikomo SRA įgyvendinimo etapas, kurio metu didžiosios interneto platformos turės informuoti EK, ar jos atitinka SRA iškeltus prieigos valdytojo kriterijus.

Oficialiai Komisijos prieigos valdytojais pripažintos įmonės nuo rugsėjo 6 d. turės pusmetį pakoreguoti savo veiklas, kad atitiktų SRA reikalavimus.

Jos negalėtų palankiau vertinti savo pačių prekės ženklo paslaugų ir produktų, palyginus su panašiomis jų platformoje esančiomis paslaugomis, neleisti vartotojams pašalinti iš anksto įdiegtą programinę įrangą ir kt.

„Amazon“ negalės savų prekių išskirti iš kitų ir rodyti geresnėse pozicijose, bendrovė „Apple“ turės įsileisti į savo įrenginius kitas programėlių parduotuves ir kitų gamintojų produktus. Paieškos sistema „Google“ negalės pirmiau vesti vartotojų į savus „Google Maps“ žemėlapius. Kai kuriuose išmaniųjų telefonų modeliuose siūlomos iš anksto įrašytos programėlės galės būti pakeistos kitomis“, – aiškino M. Gruodis.

Prieigos valdytojais būtų įmonės, kurių apyvarta bent trijose šalyse per pastaruosius trejus metus būtų 7,5 mlrd. eurų, rinkos vertė pastaraisiais metais – bent 75 mlrd. eurų, kurių paslaugomis kas mėnesį ES naudojasi 45 mln. aktyvių vartotojų.

Prieigos valdytojais taip pat būtų didelę galią rinkoje turinčios internetinių tarpininkavimo paslaugų teikėjos, interneto paieškos sistemos, socialiniai tinklai, dalijimosi vaizdo medžiaga platformos, naršyklės, operacinės sistemos ir kt.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją