2000 m. Europos Komisija ir ES narės buvo iškėlusios bylas „Philip Morris“ ir dar keliems tabako gamintojams, kaltindamos juos prisidėjimu prie cigarečių kontrabandos, trukdymu valdžios organams prižiūrėti tabako pramonę, taip pat neteisėtais prekybiniais ryšiais su nusikalstamomis struktūromis. Bylos nutrauktos susitarimais, pagal kuriuos keturi tabako gamintojai („Philip Morris Int.“, „Japan Tobacco Int.“, „Imperial Tobacco Ltd“ ir „British American Tobacco“) įsipareigojo sumokėti ES ir jos šalims 2,5 mlrd. dolerių, taip pat aktyviai kovoti su kontrabanda ir tabako gaminių padirbinėjimu.

2004 m. pasirašytas susitarimas su „Philip Morris“ baigia galioti šių metų liepos 9 d. Pagal jį per dvylika metų bendrovė sumokėjo ES ir jos šalims apie 1 milijardą JAV dolerių. 9,7 proc. šių lėšų sumokėta į ES biudžetą, o likę 90,3 proc. – į ES valstybių biudžetus. „Philip Morris“ taip pat įsipareigojo laikytis rūkalų prekybos limitų atskirose ES rinkose, prisidėti prie cigarečių prekybos grandinės atsekamumo didinimo, o sulaikius daugiau kaip 50 tūkst. kontrabandinių jos cigarečių vienu metu – papildomai sumokėti tiek, kiek dėl jų prarasta mokesčių (pagal šią nuostatą sumokėta beveik 70 mln. eurų).

Trečiadienį priimtoje Europos Parlamento rezoliucijoje abejojama, ar prieš dešimtmetį pasiektas susitarimas su „Philip Morris“ buvo veiksmingas, nes sumažintą originalių rūkalų kontrabandą pakeitė pigių „baltųjų“ cigarečių kontrabanda. Europos Komisija raginama nebeatnaujinti susitarimo su „Philip Morris“, nes tai gali reikšti, kad „ES palaiko nederamus ryšius su tabako pramonės subjektais“. Be to, europarlamentarai susirūpinę galimu tabako gamintojų ir Europos kovos su sukčiavimu tarnybos (OLAF) interesų konfliktu, nes pastarosios „biudžetas yra iš dalies finansuojamas metiniais tabako pramonės subjektų mokėjimais“.

Užuot atnaujinus susitarimą, europarlamentarai siūlo ES valstybėms ir Europos Komisijai veiksmingiau pasinaudoti naująja ES Tabako gaminių direktyva, kurioje numatytos tabako gaminių kontrolės ir sekimo priemonės, taip pat ratifikuoti atitinkamą Pasaulio sveikatos organizacijos Tabako kontrolės pagrindų konvencijos protokolą. EP atkreipia dėmesį, kad ES susitarimai su tabako gamintojais neatitinka šios konvencijos reikalavimo valstybėms apsaugoti savo sveikatos politiką nuo komercinių ir kitų tabako pramonės interesų, taip pat neperduoti konvencijoje numatytų pareigų vykdymo tabako gamintojams.

Europos Parlamento nuomonė šiuo klausimu yra rekomendacinė, o galutinį sprendimą dėl susitarimo ateities priims Europos Komisija.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)