"Sakyčiau, kad sutarimo dar nėra", - BNS sakė konservatorių frakcijos Seime seniūnas Jurgis Razma.

Liberalų sąjūdžio pirmininkas ir susisiekimo ministras E.Masiulis BNS sakė, jog diskutuojama, kokio dydžio kitų metų biudžeto korekcija turėtų būti.

"Jeigu keisis ekonominės augimo prognozės kitais metais į prastesnę pusę, akivaizdu, kad to užsibrėžto tikslo - 2,8 proc. biudžeto deficito - nebeišeina pasiekti, nepadidinus pajamų į biudžetą arba nesumažinus išlaidų. Tai čia mūsų požiūriai koalicijos - liberalų ir konservatorių - ir susikerta. Mes tikrai nematome galimybės dar didesniais mokesčiais apkrauti žmones", - BNS sakė E.Masiulis.

Anot jo, jo vadovaujama partija siūlo mažinti valdymo išlaidas.

"Mūsų siūlymai kai kuriais atvejais yra radikalūs - tai yra ir ministerijų skaičiaus sumažinimas, ir iš principo valdžios visų valdymo išlaidų mažinimas", - kalbėjo E.Masiulis. Taip, anot jo, būtų galima sutaupyti iki 200 mln. litų.

E.Masiulis kalbėjo nematantis problemos, jei kitąmet nebūtų pasiektas 2,8 proc. fiskalinis deficitas. Anot jo, dauguma valstybių Europoje šiuo metu turi arba planuoja didesnius deficitus ir todėl Lietuva, anot jo, čia būtų "pionierė".

"Skolintis vis tiek - ar taip, ar taip - reikės. Tai jei skolinimasis įmanomas ir su šiek tiek didesniu deficitu - ar ten bus 3 proc., ar 3,2 proc. - čia irgi mūsų įsitikinimu, nėra kažkokie lemiantys faktoriai, kalbant apie skolinimąsi", - kalbėjo Liberalų sąjūdžio pirmininkas.

Konservatoriai, anot E.Masiulio, siūlo didinti pridėtinės vertės mokestį dviem punktais iki 23 procentų. Naujų mokesčių, anot jo, kol kas nesiūloma.

"Iš principo yra siūlymas (konservatorių - BNS) didinti PVM dviem procentiniais punktais", - BNS sakė E.Masiulis. Tačiau ji teigė kategoriškai nepritariantis tokiam siūlymui: "Mes prieštaraujame ir manome, kad ir taip per giliai valdžios ranka į žmonių kišenę įkišta".

E.Masiulis kalbėjo, jog trečiadienį išsamiai dėl biudžeto dar nebuvo diskutuota, kadangi koalicijos pusryčiuose nedalyvavo finansų ministrė, tačiau sutarimą tikimasi rasti iki kito pirmadienio.

J.Razmos teigimu, Vyriausybė kitą pirmadienį turėtų pateikti naują projektą, kuriame, atsižvelgiant į blogėjančius ekonominius rodiklius, "reikia rasti papildomų pajamų arba mažinti išlaidas".

Neoficialiomis BNS žiniomis, be galimybės gauti papildomų pajamų, padidinus PVM, Vyriausybėje svarstoma ir galimybė suplanuotas kitų metų biudžeto išlaidas mažinti 0,5-1 mlrd. litų.

Dabar planuojama, kad fiskalinis, arba valdžios sektoriaus deficitas 2012 metais sieks 2,8 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP), o Vyriausybės skolinimosi poreikis 2012 metais turėtų siekti 9,4 mlrd. litų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją