Tokią pertvarką „Sodrai“ siūlo Lietuvos laisvosios rinkos instituto (LLRI) steigėja ir tarybos pirmininkė, buvusi prezidento Valdo Adamkaus ekonomikos patarėja Elena Leontjeva.

„Reikėtų ruoštis laikams, kai visiems reikės susiveržti diržus, dėl to yra geriau pereiti prie kitokio pensijų ir kitų socialinių išmokų apskaičiavimo, kuris leistų visada žmonėms laiku išmokėti pensijas ir kitas išmokas, bet pagal „Sodros“ biudžeto išgales. Taigi išmokų skaičiavimo formulėje būtų ne direktyviškai nustatytas skaičius, kuris nieko bendro nebeturi su šiuolaikine ekonomine situacija, o realios „Sodros“ pajamos ir žmogaus dalis tame „Sodros“ pyrage. Tokiu atveju galbūt kai kada pensijos būtų mažesnės, tačiau svarbu, kad realia išraiška tas pinigas liktų stabilus ir žmogus tiek pat galėtų nusipirkti, nes turbūt niekas nenori išprovokuoti tokios situacijos, kai sulauktume kažkokio sprogimo ir sugrįžtume 1990 m.“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė E. Leontjeva, šią idėją pristačiusi asocijuotų verslo struktūrų surengtame forume.

Ji pabrėžė, kad tokiu pačiu metodu turėtų veikti ir visas šalies biudžetas.

„Pirmiausiai tai turėtų liesti patį valstybės biudžetą ir visas valstybės išlaidas. Pabrėžiu, kad neturi būti taupoma tik mažiausiai apsaugotų žmonių sąskaita, toks pat susitraukimas turėtų būti ir valstybės biudžete“, – tvirtino E. Leontjeva.

„Aš manau, kad tai būtų labai svarbus signalas mūsų finansų sistemos stabilumui, nes bet kuris ekonomistas, bet kuri reitingų agentūra iš karto įvertintų, kad Lietuva nebeturi nekontroliuojamos situacijos nei valstybės, nei „Sodros“ biudžete. Kiek mes surinktume lėšų, kiekvieną ketvirtį perskaičiuotume ir išdalintume, tai reikštų, kad mes visada būtume finansiškai stabilūs ir pajėgūs“, – tęsė ekonomistė.

E. Leontjeva DELFI sakė, kad pagal jos pasiūlymą bazinė pensija liktų ta pati, o pagal gautas „Sodros“ pajamas ir žmogaus dalį tame draudime būtų skaičiuojama papildomoji jos dalis.

DELFI primena, kad šią savaitę finansų ministras Algirdas Šemeta sakė, kad per pirmuosius du šių metų mėnesius į „Sodros“ biudžetą nesurinkta apie 3 proc. planuotų pajamų, tačiau gerokai nei planuota išaugus išlaidoms, susidarė 260 mln. Lt „Sodros“ deficitas.

Jis šiuo metu yra dengiamas rezervinio fondo lėšomis, tačiau Socialinės apsaugos ir darbo ministerija jau rengia „Sodros“ pertvarkos planus.

Daugiau apie ketvirtadienį vykusį Lietuvos Verslo Forumą žiūrėkite vaizdo reportaže

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją