Reaguodami į šiuos oficialių Lenkijos pareigūnų pareiškimus Lietuvos vadovai - prezidentas Valdas Adamkus ir premjeras Gediminas Kirkilas - atšaukė penktadienį numatytus oficialius susitikimus su Lietuvoje viešinčiu Lenkijos ekonomikos ministru Piotru G. Wozniaku.

Oficialiai susitikimų atšaukimo premjero atstovai nekomentavo.

Tačiau neoficialiomis žiniomis, susitikimai su Lenkijos ūkio ministru atšaukti būtent dėl kaimyninės šalies atstovų pareiškimų, jog nesutarus dėl trečdalio naujosios atominės elektrinės elektros Lenkijai, strigs ir elektros tilto su Lietuva projektas.

Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus stebisi Lenkijos ūkio ministro Piotro Vozniako pareiškimu, kad Lenkijai negavus norimo elektros kiekio iš naujos atominės elektrinės, bus vilkinamas elektros tilto su Lenkija projektas.

„Mano reakcija būtų tokia: mes tik prieš dvi dienas su Lenkijos prezidentu sutarėme, kad tas visas projektas bus užbaigtas. Kaip tik minėjau, kad ministras bus, jei reikalas, Vilniuje prieš pačią Vilniaus konferenciją, ir užbaigsime reikalingus neužbaigtus klausimus. Taigi čia man staigmena, bet aš tikiuosi, kad mano susitarimas su Lenkijos prezidentu galioja, ir mes tą klausimą užbaigsime per keletą dienų, ir Vilniuje per konferenciją elektros tilto klausimas bus pasirašytas“, – „Žinių radijui“ sakė V. Adamkus.

„Galbūt iš jo pusės yra koks nors skilimas. Aš neturiu, apie ką su juo kalbėti, kadangi mano sutarimas su prezidentu yra tvirtas“, – teigė V. Adamkus.

Lietuvos prezidentas nemano, kad Lenkijos ministro pareiškimas sutrukdys kitą savaitę rengiamai energetikos konferencijai.

DELFI primena, kad praėjusį pirmadienį viešėdamas Lenkijoje prezidentas Valdas Adamkus energetikos, taip pat ir naujos atominės elektrinės statybos klausimais tarėsi su Lenkijos prezidentu Lechu Kaczynskiu.

Po minėto susitikimo prezidentūros platintame pranešime buvo teigiama, jog yra „planuojama, kad konferencijos metu Vilniuje bus pasirašytos dvi sutartys įsteigti įmones, kurios pradėtų dviejų svarbių energetikos projektų - elektros tilto tarp Lietuvos ir Lenkijos ir naftotiekio Odesa - Brody - Plockas - Gdanskas projektų įgyvendinimo darbus“.

Prezidentas V.Adamkus tąkart pabrėžė, kad pasirašius šias sutartis nebeliks kliūčių pradėti konkrečius darbus. Lietuvos vadovas taip pat pažymėjo, kad mūsų šalis remia aplinkkelio prie Augustavo miesto Lenkijoje statybą ir šioje byloje ketina dalyvauti kaip trečioji šalis.

Lenkijos prezidentas L. Kaczynskis tąkart kalbėjo tikįs, kad „tai bus labai svarbus Lietuvos, Lenkijos, Estijos ir Latvijos uždavinys pastatyti šią modernią elektrinę“.

Baltijos šalys yra užsibrėžusios tikslą prie UCTE prisijungti iki 2015 metų, o elektros tiltas su Lenkija, optimistiniais vertinimais, galėtų būti pastatytas 2012 metais, tačiau kai kurie specialistai mano, kad tai gali užtrukti iki 2015 metų.

Iki 2015 metų Baltijos šalys taip pat yra pasiryžusios įsilieti į UCTE.

Spalio 10-11 dieną Vilniuje vykstančiame tarptautiniame energetikos forume tikėtasi pasirašyti susitarimą dėl bendros įmonės steigimo tilto statyboms. Tilto statybos galėtų kainuoti apie 1 mlrd. eurų.

Penktadienį Vilniuje surengtame seminare apie UCTE Lenkijos ekonomikos ministras Piotras G. Wozniakas pripažino, kad tol, kol nebus sutariama dėl konkretaus elektros kiekio, elektros jungčių statybos vėluos.

„Jau seniai pabrėždavome, kad viena iš sąlygų yra Lenkijos dalyvavimas naujos atominės elektrinės statybose Lenkijai užtikrinant 1200 megavatų jos pagaminamos elektros energijos, – sakė jis.

Lenkijos ekonomikos ministro teigimu, Lenkijai reikia 1200 megavatų elektros, o „su dideliu skausmu – 1000 megavatų".

Tuo tarpu Lietuvos ūkio ministras Vytas Navickas seminaro metu surengtoje spaudos konferencijoje taip pat sakė, kad dėl konkretaus naujos jėgainės elektros kiekio bus sutarta tada, kai bus susiderėta.

Naujos jėgainės planuojama galia – 3200-3400 megavatų.

Dėl Lenkijos reikalavimo gauti trečdalį naujos atominės pagaminamos elektros dar nėra pasirašytas keturių šalių komunikatas dėl jėgainės statybos.

Lietuva kartu su Estija, Latvija ir Lenkija naują atominę jėgainę tikisi pastatyti iki 2015 metų, tačiau jau dabar pasirodo pranešimų, kad ji gali vėluoti.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją