Seimas ketvirtadienį po pateikimo pritarė „valstiečio“ Aurelijaus Verygos siūlomoms pataisoms, kuriomis elektroninės cigaretės būtų parduodamos tik vaistinėse ir tik su gydytojo receptu. Tokiu projektu siekiama sumažinti elektroninių cigarečių populiarumą tarp moksleivių.

Politikų teigimu, tokio įstatymo tikslas – suvaldyti jau nebevaldomą prekybą.

„Pagrindinis tikslas yra, visgi, eliminuoti šiandien dienai tą pagrindinę prekybą, nes matom, kad ji yra praktiškai nebevaldoma“, – dalinosi Seimo narys (LVŽS) Aurelijus Veryga.

Į naująjį pasiūlymą žmonės reaguoja įvairiai. Vieni politikus peikia, kiti – įstatymo pataisas palaiko.

„Mūsų Seimas aplamai viską nori tik uždrausti“, – teigė moteris.

„Aš pati turiu keturis vaikučius ir labai esu suinteresuota dėl jų, ir pergyvenu, ir manau, kad tikrai vertėtų pardavinėti tik vaistinėse“, – mintimis dalinosi kita.

Yra ir tokių, kuriems toks sprendimas pasirodytų nelogiškas.

„Įdomiai būtų labai, žinokit. Vaistinė prieš būtų cigaretes, nes cigaretės yra nesveikas dalykas“, – teigė moteris.

„Kad vaistinėj – tai absurdų absurdas. Tegul prekiauja kuo reikia vaistinėje, o ne vėjais kažkokiais. Kokie čia vaistai? Čia nuodai“, – dalinosi kita.

Vaistinė

„Įdomu, kad visam šitam projekte labiausiai įstrigo vaistinės – kodėl čia tos vaistinės? Mačiau, kad medikai juokauja, kad gal ir degtinė bus su receptais parduodama?“, – teigė A. Veryga.

„Nežinau, kodėl visus rūkančius mes dabar turėtumėm nukreipti į gydymo įstaigas. Galbūt ten yra per mažos eilės?“, – kėlė klausimą sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

Politikai elektroninių cigarečių rūkymą prilygina priklausomybei. Ką reikėtų sakyti atėjus pas gydytoją ir kaip receptas turėtų atrodyti?

„Taip, kaip dabar ateina žmonės, kurie nori gydytis priklausomybę nuo tabako“, – teigė Seimo narys A. Veryga.

„Kaip įrodysi daktarui, kad tu turi priklausomybę? Čia toks labai subjektyvus dalykas“, – teigė kalbintas vaikinas.

Žmonės taip pat piktinasi, kad tokie darbai dar labiau apsunkintų medikų darbą ir jų prieinamumą.

„Tai dar apkrautų daktarus, nors ir taip yra sunku patekti“, – teigė mergina.

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento vadovė Gražina Belian LNK žinioms teigė, kad toks įstatymas leistų sumažinti elektroninių cigarečių prieinamumą vaikams bei paaugliams.

„Sumažintų prieinamumą, būtent tikslinei grupei, nes tikrai šiai dienai labai sunku, ko gero, įsivaizduoti gydytoją, kuris penkiolikos ar šešiolikos metų vaikui, paaugliui, tiesiog išrašytų receptą, kad jis vartotų tą elektroninę cigaretę“, – aiškino ji.

Būtent dėl vaikų ir paauglių vartojimo, anot politikų, būtina imtis pokyčių.

„Aš esu linkęs išvis nuodus drausti. Elektroninės ar kitokios – jos dar neištirtos. Žinome, ką dabar išdarinėja jaunieji chemikai – garina, lašina, maišo kokteliukus“, – teigė Seimo narys (LSDP) Algirdas Sysas.

Kaip teigiama LNK žiniose, Lietuva nebūtų pirmoji šalis, pritaikiusi tokį modelį.

„Tai yra tas vadinamas australiškas modelis ir Australijoje nuo 2021 metų, spalio 1-osios dienos buvo uždrausta prekiauti elektroninėmis cigaretėmis su nikotinu prekybos vietose ir, tiesiog, viskas buvo perkelta į vaistines ir, netgi, yra uždrausta su savimi asmeniui turėti, vartoti tokius gaminius, jeigu tu neturi gydytojo recepto“, – dalinosi G. Belian.

Norint, kad produktas būtų parduodamas kaip gydymo priemonė, jis turėtų atitikti ir tam tikrus reikalavimus – aiški dozuotė, įrodytas saugumas ir panašiai.

„Tai nereiškia, kad gydytojas galėtų skirti neaiškios sudėties arba bet kam išrašyti, nes čia reikalingas žmogaus noras mesti rūkyti“, – aiškino Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas.

„Matyt, sugeba gydytojai įvertinti žmogaus sveikatą, tai, tokiu atveju, ribojimas tam tikras vartojimo būtų. Kartais reikia ir tokių drastiškų priemonių“, – teigė Seimo narė (MG) Agnė Širinskienė.

„Problemos tikrai neišspręsim, nes tos cigaretės bus prieinamos per kaimynines šalis, per elektroninę prekybą, per atsisiuntimą ir panašiai. Tai tiesiog yra labai prasta mintis ir prasta priemonė“, – sprendimą kritikavo Seimo narys (LSDP) Gintautas Paluckas.

Dalis medikų šią idėją vadina populistine, o vaistinės sako, kad yra pasirengusios plėsti paslaugas, prisidedant prie žalingų įpročių mažinimo, tačiau negali vertinti, ar elektroninių cigarečių pardavimai vaistinėse su receptu padėtų problemą spręsti iš esmės.

Kad idėja nedera su vaistinių paskirtimi, sako ir Seimo teisininkai.

„Panašu, kad esame tokiam nevilties etape, kada visi nori tiesiog ką nors pasiūlyti“, – teigė sveikatos apsaugos ministras A. Dulkys.

Jaunimo svaiginimąsi kaip problemą savo metinėje kalboje išskyrė ir prezidentas Gitanas Nausėda.

„Narkotikų plitimas mokyklose – negali tapti dar viena statistine eilute policijos ataskaitose ar medikų pranešimuose. Privalome naudoti visas priemones šiam vėžiui sustabdyti, pradedant edukacinėmis ir baigiant užkardymu“, – teigė jis.

Politikai kalba ir apie verslą, kuris vis apeina skonių ir kvapų ribojimus, priimtus pernai liepą, tačiau po naujų svarstymų dėl pridėtinių skonių ir kvapų, kad jų iš tikrųjų nebeliktų, liko tik vienas balsavimas.

Plačiau žiūrėkite LNK reportaže: