"Dabar esanti sistema neoptimali, nes viena vyriausybė padarė privilegijų vieniems, kita - kitiems ir jų susikaupė visas "kalnas", - teigia , Ekonomikos instituto direktorius ir strategiją atnaujinusios darbo grupės vadovas Eduardas Vilkas.

Jis yra vienas iš verslui ir visuomenei pateiktos atnaujintos Lietuvos ūkio plėtros iki 2020 m. ilgalaikės strategijos projekto autorių. Tarp raginimų spartinti šalies ekonomikos augimą ir konkurencingumą yra siūlymų valdžiai atsisakyti nesėkmingų eksperimentų mokesčių srityje ir mokestinių privilegijų.

Lietuvos banko Ekonomikos departamento direktoriaus ir strategijos skyriaus apie viešuosius finansus autoriaus Raimundo Kuodžio teigimu, įvairios mokestinės lengvatos yra pagrindinė priežastis, kodėl Lietuvoje valdžios sektoriaus surenkamos mokestinės pajamos yra beveik mažiausios Europos Sąjungoje.

Strategijos autoriai siūlo mažinti gyventojų pajamų mokesčio (GPM) ir (drauge) socialinio draudimo mokesčio tarifą. Jei Lietuvos ekonomikos plėtra pradėtų lėtėti, nedvejojant reikėtų sumažinti GPM iki 20 proc., net jei dėl to padidėtų fiskalinis deficitas.

Tačiau jei ekonomika toliau augs 7-8 proc., reikėtų pasitenkinti GPM sumažinimu iki 24 proc, rašoma "Verslo žiniose".

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją