Susipažinti su kredito istorija gali visos įmonės, su kuriomis klientas planuoja turėti finansinių sandorių.

Asmuo, neturintis jokios kredito istorijos, - išties retas reiškinys. Vos baigęs mokyklą ar universitetą žmogus dažniausiai yra priverstas turėti tam tikrų finansinių santykių su paskolų, kredito bendrovėmis, bankais.

„Jei žmogus pasiėmė studijų paskolą - jis jau turi įrašą kredito istorijoje. Jei išsimokėtinai nusipirko telefoną - taip pat“, - teigia bendrovės „Mokilizingas“ komercijos vadovas Vaidotas Rimeikis.

Pasak jo, nors žodžiai „kredito istorija“ dažnai skamba gąsdinančiai, bijoti įrašų joje nereikėtų. Atvirkščiai - paskolų ar lizingų faktas bei duomenys apie tvarkingai sumokėtas įmokas gali netgi praversti bei pagerinti kredito reitingą.

„Atėjus pasiimti paskolos, bankas ar kredito bendrovė turi įvertinti kliento galimybes grąžinti pinigus laiku. Tai padaryti labai sudėtinga, jei niekada anksčiau nesate skolinęsis - kaip klientui patarti, kad galėtų pareigingai ir atsakingai vykdyti finansinius įsipareigojimus?“ - paaiškina V. Rimeikis.

Turint ne itin detalią kredito istoriją, kredito reitingas suformuojamas atsižvelgiant į kitus finansinius rodiklius, tačiau jie nėra tokie iškalbingi.

V. Rimeikis pataria į kredito istoriją žiūrėti ne kaip į neigiamą šleifą, o kaip į finansinių galimybių išraišką. Gera kredito istorija ir kredito reitingas rodo, kad klientu galima pasitikėti.

Anot „Mokilizingas“ komercijos vadovo, geriausias būdas, kaip palaikyti nepriekaištingą kredito istoriją ir reitingą, - laikytis finansinės drausmės.

„Į kiekvieną, net ir smulkiausią, finansinį įsipareigojimą reikia žiūrėti atsakingai. Net jei tai - mažos vertės pirkinys lizingu. Reikia paskaičiuoti, kiek pinigų per mėnesį klientas skiria kitiems įsipareigojimams, kiek lieka, ar turi pakankamai santaupų nelaimės atveju“, - pataria V. Rimeikis.

Tiesa, finansinės drausmės laikytis padeda ir Lietuvos banko apribojimai. Pavyzdžiui, žmogus negali turėti įsipareigojimų, kurie sudarytų daugiau nei 40 procentų jo mėnesio pajamų. Tad jei žmogus uždirba 1000 eurų, maksimalus įsiskolinimas, kurį per mėnesį gali padengti, yra 400 eurų.

Lietuvos bankas reguliuoja ir paskolų trukmę. Šiuo metu ilgiausias laikotarpis, kuriam galima pasiimti paskolą yra 30 metų.

„Kiekvienu atveju žmogus turėtų pats įvertinti, ar, atmetus visas įmokas, jam liks pakankamai pinigų pragyvenimui. Nes jei kils pagunda nemokėti vienos ar kitos įmokos, iškart kentės kredito istorija ir reitingas“, - atkreipia dėmesį „Mokilizingas“ komercijos vadovas.

Pašnekovo teigimu, net ir turint ne patį geriausią kredito reitingą, nereikia nuleisti rankų. Jį pataisyti įmanoma, tik reikia laikytis jau minėtos finansinės drausmės.

„Tam gali prireikti kelerių metų, tačiau nėra padėties be išeities. Kurį laiką neprisiimti naujų įsipareigojimų, pasistengti grąžinti visas skolas, pradedant nuo turinčių didžiausias palūkanas. Taip skolos nustos augti, sumažės, o galiausiai ir visai išnyks“, - pataria jis.

„Mokilizingas“ komercijos vadovas taip pat pažymi, kad bankai bei kredito bendrovės nedalina klientų tik į mokius ir nemokius. Kredito reitingas nėra tik „geras“ ir „blogas“ - iš tiesų jis skirstomas net į 5 dalis. Taigi, savo reputaciją gerinti galima palaipsniui, ir į tai bus atsižvelgiama.

Žmogui, kurio kredito reitingas nėra geras, bankai ir įmonės taiko didesnes palūkanas nei žmogui su puikiu reitingu, kadangi toks asmuo yra laikomas rizikingu.

Pasitikrinti savo kredito reitingą galite Lietuvos banke. Rekomenduojama tai daryti bent kartą per metus, arba prieš prisiimant naują finansinį įsipareigojimą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)