Savo 1981 metais publikuotame moksliniame darbe „Makroekonominė politika ir optimalus vampyrų išnaikinimas“ jis rašo, kad kraują siurbiantys vampyrai turi įtakos ekonomikai, nes mažina darbo jėgą. Be to, vampyrų saugotis priversti žmonės savo resursus nukreipia nuo kitų produktyvių veiklų.

„Kita vertus, makroekonominė žmonių veikla daro įtaką vampyrams, – juokauja D. Snoweris. – Aprūpindami juos krauju žmonės vampyrizmą skatina, o gamindami kuolus – atgraso.“

D. Snowerio juokais parengtas matematinis modelis parodo, kad tarp žmonių ir vampyrų egzistuoja labai trapi ekologinė pusiausvyra, o visiškais vampyrų rūšies išnaikinimas būtų kenksmingas patiems žmonėms.

Šie garsaus Kylio ekonomikos instituto vadovo teiginiai iki šiol glumina tiek jo kolegas, tiek visus kitus ekonomika besidominčius žmones.

D. Snoweris niekada taip ir nepaaiškino, ką iš tiesų norėjo pasakyti šiame savo darbe. Galbūt tai tiesiog humoras, o gal savotiška kitų ekonominių tyrimų kritika. DELFI savo skaitytojams taip pat pataria nepriimti jo žodžių pernelyg rimtai.

Resursų paskirstymas

D. Snowerio teigimu, jis tokią temą moksliniam tyrimui pasirinko dėl to, kad niekas iki jo nebuvo rimtai susimąstęs, koks turėtų būti socialiai optimaliausias žmonių atsakas į vampyrų epidemijas.

„Pastaraisiais metais Transilvanijoje, Holivude ir kitose vietose pastebėti vampyrizmo proveržiai išlieka apleista tema ekonominės politikos teorijoje“, – juokauja ekonomistas.

Jis apsimeta rimtai kalbantis ne apie šikšnosparnius, bet apie kraują siurbiančius mirusių žmonių vaiduoklius.

„Vampyrą nužudyti gali tik tiesioginė saulės šviesa arba į jo kūną suvarytas kuolas“, – paaiškina D. Snoweris.

Toliau jis teigia, kad žmonių darbo jėga gali pasiskirstyti į du sektorius: naudingų daiktų gamybą, kuri jų gerovę padidina iškart, arba kuolų tašymą, kuris daugiau naudos atneštų ateityje.

„Didesnis darbo jėgos skaičius kuolų tašymo sektoriuje sumažina žmonių gerovę esamuoju laiku, bet gali ją padidinti ateityje (sunaikinus daugiau vampyrų, vėliau bus galima pagaminti daugiau naudingų daiktų)“, – rašo ekonomistas.

Dennisas Snoweris

Optimalus sprendimas

Nustatęs žmonėms patraukliausio sugyvenimo su vampyrais sąlygas D. Snoweris pasiekė šokiruojančią išvadą – išnaikinti visus vampyrus nėra optimalu.

„Ilguoju laikotarpiu ekonomika pasiekia stacionarų ekvilibriumą, kuriame žmonių ir vampyrų santykis yra x, o kuolų ir vampyrų santykis yra s“, – juokauja ekonomistas.

Jeigu visi vampyrai būtų išnaikinti, tada žmonių populiacija išaugtų iki begalybės, o tai niekada nėra socialiai geriausias rezultatas.

Dėl to D. Snoweris pataria kuolų tašymo sektoriaus neišpūsti ir leisti tam tikro dydžio vampyrų regeneraciją.

DELFI primena, kad vampyrai realybėje neegzistuoja, tai – folkloro ir fantastikos būtybės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (129)