Pagrindiniai veiksniai lemiantys akcijų kainas

N. Mačiulis pirmiausia pabrėžė, kad prognozių akcijų rinkoje kiekvienais metais yra įvairių, tačiau ne visada ir ne visos jos išsipildo.

„Praėję metai buvo išskirtinai blogi įvairioms turto klasėms. Galime čia matyti, kad ir Baltijos šalių, ir Švedijos, ir JAV, ir obligacijos, ir smulkios įmonės, ir telekomunikacijų, ir technologinės įmonės – visų jų akcijų kainos mažėjo. Pagrindinė to priežastis buvo palūkanų normų šuolis, nes vienas iš svarbių veiksnių, kuris lemia akcijų kainas, yra palūkanų normos. 

Ne tik dėl to, kad įmonės skolinasi ir tai lemia jų skolos kainą, bet ir dėl to, kad kiekviena įmonė uždirba pelną ne tik tais metais, bet ir ateityje, o tam, kad nustatyti, kiek verta ta įmonė – reikia diskontuoti ateities pinigų srautus, nustatyti, kiek jie yra verti šiandien. Kuo yra aukštesnės palūkanų normos – tuo ta vertė šiandien yra mažesnė“, – aiškino ekonomistas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)