DELFI vėliau kalbinti ir taip pat apklausoje dalyvavę trijų didžiausių komercinių Lietuvos bankų analitikai dėl ekonomikos sunkmečio laikosi kiek skirtingų nuomonių.

Didžiausio Lietuvoje komercinio banko SEB prezidento patarėjas Gitanas Nausėda pritaria nuomonei, kad blogiausia situacija Lietuvos ekonomikos laukia ateinančią žiemą.

„Tai siečiau su šildymo kainų padidėjimu, taip pat nuo kitų metų pradžios veikiausiai brangs elektra, nors politikai dabar apie tai nenoriai šneka. Taigi turėsime du nemenkus energetinius šokus ir tebesitęsiančią nekilnojamojo turto (NT) rinkos recesiją. Aš, skirtingai nei kiti ekonomistai, NT nuosmukio nelaikyčiau labai ilgalaikiu, jis galėtų užtrukti apie metus", – DELFI teigė G. Nausėda.

Jo teigimu, tiek verslui, tiek gyventojams būtent šią žiemą teks priimti didžiausią iššūkį, o vėliau turėtų būti kiek lengviau – bus priimti atitinkami sprendimai ir adaptuotasi.

„Aš apskritai laikau, kad ši nuosmukio stadija bus gana ilga. Ji gali apimti ir 2010 m.", – sakė pašnekovas.

SEB prognozuoja, kad šiemet vidutinė metinė infliacija bus 11,5 proc., kitąmet – apie 8 proc.

Didžiausias blogumas – 2010 m.

Tuo tarpu „Hansabanko" Finansų tarnybos vadovas Tomas Andrejauskas laikosi kitos nuomonės ir tvirtina, kad ekonominio blogumo pikas Lietuvą pasieks 2010 m.: „Jeigu 2010 m. elektra pabrangs dukart, tai 2009 m. mums atrodys kaip rojus žemėje".

„Manau, kad tikrosios problemos mūsų dar neužpuolė, jos užpuls tik kažkada kitais metais ir, toli gražu, nepraeis per mėnesį ar per ketvirtį", – sako jis.

T. Andrejauskas savo nuomonę argumentuoja Ignalinos atominės elektrinės (IAE) uždarymu 2009 m. pabaigoje ir dėl to maždaug dukart brangsiančia elektra. Kitąmet, jo manymu, bankrutuos nemažai įmonių, išaugs nedarbas.

„Jeigu skaičiuotume tik tuos žmones, kurie dirba Lietuvoje, tai netgi 2-3 proc. nedarbo augimas yra labai reikšmingas. Tai reiškia, kad visiškai sustotų atlyginimų augimas ir jeigu infliacija išliktų 10 proc., tai galima sakyti, kad žmonių perkamoji galia sumažėtų dešimtadaliu. Tai yra didžiulis šokas paprastam žmogeliui ir jo kišenei. Jeigu įvertinsime faktą, kad emigrantai gali grįžti nebeturėdami darbo Anglijoje, Airijoje, tai nedarbas gali dar labiau iššokti", – skaičiuoja T. Andrejaus.

Niūriausia – rudenėjant kitąmet

„DnB Nord" banko vyresnioji analitikė Jekaterina Rojaka mano, sunkiausias laikotarpis tiek verslui, tiek privatiems asmenims bus kitų metų rudeniop.

„Kitąmet rudenėjant eksporto galimybės bus apribotos, perkamoji galia smuks, nes atlyginimai nebeaugs taip greitai, o infliacija išsilaikys pakankamai aukšta. Yra didelė grėsmė, kad atlyginimų prieaugis gali būti mažesnis nei infliacija, taigi realus atlyginimas gali tapti neigiamas", – ateinančius metus prognozavo J. Rojaka.

Jos manymu, verslui naudingiausia būtų atsigręžti į senųjų Europos Sąjungos šalių rinkas, kurios turėtų atsitiesti per metus ar porą, ir į naująsias Bendrijos nares.

„Visų pirma, turėjo būti mažinama infliacija, skatinamos investicijos gerokai anksčiau, nes situacija su aplinkinėmis rinkomis tik sudėtingėja, sąlygos eksporto rinkose taip pat blogėja", – valdžios nepadarytus darbus vardija analitikė.

J. Rojaka mano, kad 2010 m. dar galėtų būti pakankamai sudėtingi, o nuo 2011 m. galima laukti tam tikro palengvėjimo.

Kuris periodas, jūsų nuomone, Lietuvos ekonomikai bus sunkiausias?

2008 m. ruduo5
2008–2009 m. žiema44
2009 m. pavasaris28
2009 m. vasara7
2009 m. ruduo19
Visi bus vienodai sunkūs3
Kitas4

Žurnalo „Valstybė" Analizės ir tyrimų skyrius išsiuntė klausimus dviem šimtams Lietuvos ekonomistų, dirbančių bankuose, kitose finansinėse institucijose bei universitetuose.

Į išsiųstus klausimus, susijusius su Lietuvos ekonomine ir politine situacija, atsakė 100 respondentų.

Naujame žurnalo VALSTYBĖ numeryje taip pat skaitykite:

Ko mums neleidžia Vladimiras Putinas?

Lietuvos oro uostų plėtra: trys viename...