Lietuvos verslo konfederacijos Mokesčių komisijos pirmininkas Marius Dubnikovas sako, kad, nors trumpalaikių atšokimų rinkose galima tikėtis, greitu metu rinkos į teigiamą pusę pereiti neturėtų.

„Epizodinių atšokimų gali būti, nes natūralu, kad po 10 proc. kristi negalime kiekvieną dieną, bet reikia suprasti, kad pasaulinės rinkos įėjo į meškų rinkos fazę, krito daugiau nei 20 proc. Tai rodo, kad kryptis greičiausiai apsisuko. Iš tiesų greitu metu tikėtis, kad ryt ar poryt rinkos bus teigiamos, yra labai sunku“, – Eltai sakė M. Dubnikovas.

Marius Dubnikovas

Pasak jo, blogesni įmonių rezultatai atsispindės finansinėse ataskaitose, o tai gali įnešti dar daugiau sumaišties.

„Po kelių mėnesių pradės eiti itin neigiamos finansinės ataskaitos, kurios gali procesą dar šiek tiek pagilinti, nes duomenys nebus palankūs. Tiek verslo pasitikėjimo, tiek pačios finansinės ataskaitos, nes verslo grandinės trūkinėja, gali lemti priklausomai nuo sektoriaus didesnius ar mažesnius nuostolius“, – teigė ekonomistas.

M. Dubnikovo manymu, iš susidariusios situacijos kai kurie gali išlošti.

„Šioje vietoje investavimo strategijos iš esmės turi keistis. Tie žmonės, kurie investuoja periodiškai ar kaupia lėšas nuo atlyginimo, yra vienas palankiausių momentų, kada jie gali tai daryti, ypač tie, kurie iki šiol to nedarė, nes gali tikrai nupirkti akcijas tuose lygiuose, kurių nematėme labai ilgai. Šiuo atveju absoliutinti tikrai negalime, kaip elgtis, yra skirtingos situacijos skirtingiems investuotojams, bet protingai renkantis galima rasti teigiamų efektų šioje situacijoje“, – sakė jis.

SEB banko vyriausiasis ekonomistas Tadas Povilauskas mano, kad finansų rinkos nusiramins tada, kai bus suvaldytas koronaviruso plitimas.

Tadas Povilauskas

„Tai, ką matome iš faktinių rezultatų biržos, tas jautrumas yra toks pats, kaip ir visose kitose akcijų rinkose, o žiūrint į ateitį, viskas priklauso nuo to, kaip seksis Vakarų pasauliui susidoroti su koronavirusu užkrėstųjų skaičiaus augimu. Manau, finansų rinkos, tuo pačiu ir kapitalo rinkos, iš esmės jos nusiramins tada, kai bus aiškesni ženklai, kad užkrėstųjų skaičiaus augimas yra sustabdytas“, – Eltai teigė T. Povilauskas.

„Šiai dienai aišku tai, kad niekas neaišku. Bet visi laikomės tos nuomonės, kad antrą pusmetį reikalai pradės gerėti, o finansų rinkos dažnai mėgsta užbėgti įvykiams už akių. Po dabartinio smarkaus kritimo tada bus laiko klausimas, kada rinka pradės atšokinėti“, – tęsė jis.

Ekonomisto teigimu, centriniai bankai nedarys klaidų, kokias darė 2008 metais, tačiau visas dėmesys šiuo metu yra sutelktas į šalių centrinės valdžios sprendimus.

„Suprantame, kad šios krizės priežastis visai kitokia ir susijusi su viruso plėtra. Dabar iš esmės visų akys nukreiptos į valdžios politikos veiksmus tiek visame pasaulyje, tiek pačioje Lietuvoje. Centriniai bankai yra pasimokę iš 2008 metų. Jie elgiasi proaktyviai, kaip ir turi elgtis.

Jautriausi sektoriuje pasaulyje transporto kompanijos, normalu, kad visos didžiosios avialinijos, jų nuostoliai bus milžiniški pirmą ir antrą ketvirtį. Tai jau ir valdžios sektoriaus užduotis, kad šios bendrovės išliktų, kol pasibaigs virusas. Čia neturi būti vėluojama, nes, jei prasidėtų didelių bendrovių finansinės problemos, jos užkurtų sniego laviną“, – sakė T. Povilauskas.

Vis dėlto, M. Dubnikovo manymu, centriniai bankai kol kas žymiai neprisidėjo prie situacijos finansų rinkose gerinimo.

„Šiuo metu iš jų laukiama stiprių žinučių, bet kol kas, kas buvo paskelbta, nebuvo tai, kas apsuktų rinką į kitą pusę. Netgi savotiškai nuviliančios žinutės, pavyzdžiui, Europos centrinis bankas, palūkanų išlaikymas tame pačiame lygyje, davimas paramos paketo. Bet paketas tam, kad sukrėstų rinką, tikriausiai turėtų būti kartais didesnis, kad padarytų efektą. Akivaizdu, kad šios savaitės sprendimai visiškai neprisidėjo prie situacijos gerinimo“, – Eltai teigė M. Dubnikovas.

JAV akcijų biržos šią savaitę įžengė į vadinamąją meškų rinką (akcijų rinkos kainų mažėjimas tam tikrą laiką bei investuotojų neigiamas nusiteikimas. – ELTA). Jos krito daugiau nei 20 proc.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)