Seimo senbuvių nuomone, naujosios Vyriausybės programoje stiprus tik mokesčių reformos, arba kitaip vadinamas finansų sistemos stabilizavimo skyrius. Visa kita esą labai nekonkretu, tarsi kokio jaunesniojo mokslinio bendradarbio parašytas mokslo instituto darbo planas.

„Deja, čia yra Vyriausybės planas , o Vyriausybei nėra kada užsiiminėti moksliniais tyrimais, reikia valdyti valstybę, tai šiuo požiūriu, gerbiamieji, yra visiška tamsuma“, - savo nuomonę dėstė Seimo Ekonomikos komiteto pirmininko pavaduotojas Julius Veselka.

„ Mes nematom kokie bus skaičiai, ką mes matysim po 4 metų, kiek padidės atlyginimai, kaip padidės BVP ir daug daug daug dalykų į kuriuos nėra jokio atsakymo“, – socialdemokratas Mindaugas Bastys.

Programai nepritarę du Ekonomikos komiteto nariai labiausiai kritikavo būsimą energetikos politiką. Esą keičiantis kaimynų planams – ir lenkai, ir estai deklaruoja statysiantys savo atomines elektrines, švedai tikisi su pigia savo energija sėkmingai konkuruoti Baltijos rinkoje – pirmiausia reikėtų peržiūrėti naujos atominės elektrinės statybos grafikus arba apsispręsti, ar galime neturėdami partnerių užsikrauti sau tokios brangios statybos naštą.

Paskirtasis premjeras Andrius Kubilius žada išsamiai išsiaiškinti visus su „Leo LT“ ir strateginiais energetikos projektais susijusius reikalus, tačiau pripažįsta, kad energetikos versle susitarimų tarp valstybių nėra daug.

„Bet aš tikrai tikiuosi, kad čia galima energingai dirbant pasiekti didesnio aiškumo. Tai bus prioritetas ir tam reikia kurti ministeriją“, – sakė A. Kubilius.

„Nuo 2012-ųjų iki 2018-ųjų pastatyt atominę elektrinę iš tikrųjų yra labai trumpai ir galimas daiktas, kad tas grafikas yra pernelyg optimistinis“, – kalbėjo būsimasis energetikos ministras Arvydas Sekmokas.

Galimas ministras žada iki 2013-ųjų sukurti bendrą Baltijos šalių elektros rinką, panaikinti joje monopolijas. Taip esą bus išspręstas ir elektros kainų, į kurias dabar norima įskaičiuoti ir elektrinės statybų sąnaudas, klausimas.

Ekonomikos komitetą domino ir kaip, sutvarkius energetiką bei finansus, bus skatinamas ekonomikos augimas. Savo programoje numačiusi tris strategines kryptis – investicijų, inovacijų ir geresnių verslo sąlygų skatinimą, Permainų Vyriausybė žada leistis į tikrą investicijų medžioklę. Tiesa, prieš tai, nacionaliniu susitarimu numačiusi sritis, kur jų labiausiai reikia.

„Mes aiškiai turime signalizuoti verslui, kad valstybė skatins verslo koncentraciją ir judėjimą šitose kryptyse“, – aiškino paskirtasis ūkio ministras Dainius Kreivys.

Tačiau paprašyti konkretizuoti, kaip ir kuo į prioritetines sritis pritrauks užsienio investuotojus , būsimieji ministrai kalbėjo tik apie numatomą investicijų ir verslo skatinimo institucijų reformą.

Vyriausybės programą Seimas turėtų tvirtinti antradienį.