„Viskas eina ganėtinai sklandžiai. Aišku, būna kelyje įvairiausių sustojimų, bet kol kas didelių problemų nematome“, – pirmadienį Seimo Ekonomikos komiteto Aukštųjų technologijų, inovacijų ir skaitmeninės ekonomikos pakomitečio posėdyje sakė viceministrė.

Jos teigimu, agentūra turėtų pradėti veikti balandžio viduryje, sutvarkius teisines „Versli Lietuva“, Lietuvos verslo paramos agentūros (LVPA) ir Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros (MITA) reorganizacijos detales.

„Su patalpomis viskas yra gerai, su žmogiškaisiais ištekliais irgi, atrodo, viskas bus gerai. Daug yra techninio, teisinio darbo, tikimės, kad balandžio viduryje jau galėsime startuoti su Inovacijų agentūra“, – pakomitečio narius patikino viceministrė.

„Nuo vasario pradėsime reklaminę kampaniją Inovacijų agentūros vadovui prisitraukti ir žmonėms iš verslo įvertinti savo galimybes priimti šį tikrai įdomų iššūkį“, – pridūrė viceministrė. Ekonomikos ir inovacijų ministerija (EIMIN) konkursą naujosios agentūros vadovo pareigoms užimti paskelbs kovo 31 d., įsigaliojus Seimo gruodį priimtoms Technologijų ir inovacijų įstatymo pataisoms.

„Tikimės, kad Inovacijų agentūros atidarymo, jei leis epidemiologinė situacija, vakare galėsime pristatyti ir vadovą“, – viliasi E. Markevičiūtė.

ELTA primena, kad gruodžio pradžioje Seimas pritarė Ekonomikos ir inovacijų ministerijos parengtam inovacijų reformos projektui ir vienos už šalies inovacijas atsakingos agentūros steigimui.

Pertvarkos metu į vieną agentūrą ketinama sujungti visas su inovacinės veiklos ir verslo skatinimu susijusias valstybės funkcijas. Jas šiuo metu atlieka kelios įstaigos – MITA, „Versli Lietuva“ ir LVPA. „Versli Lietuva“ ir LVPA bus sujungtos į vieną naują agentūrą. Tai planuojama atlikti kitų metų pirmoje pusėje.

EIMIN inovacijų reformos poreikį grindžia tuo, kad Lietuvos inovacijų ekosistema vis dar atsilieka nuo kitų panašaus išsivystymo ir dydžio valstybių. Lietuva 2021 m. Europos Sąjungos inovacijų švieslentėje priskiriama prie nuosaikių inovatorių, o kaip šalies silpnieji aspektai įvardijamos palyginti kuklios viešosios investicijos į mokslinius tyrimus ir eksperimentinę plėtrą versle, technologijų ir inovatyvių paslaugų eksportas.

EIMIN skaičiavimais, preliminariai Inovacijų agentūros biudžetui iš valstybės lėšų skiriamas finansavimas nuo šiemet numatytų 2,8 mln. eurų kitais metais būtų didinamas iki 4,4 mln. Techninės paramos lėšos nuo 10 mln. šiais metais 2022 m. mažės iki 7,9 mln. eurų. Agentūrai taip pat ketinama numatyti 524 mln. eurų iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšų.

Agentūroje planuojami keturi departamentai. Verslo kompetencijų departamentas būtų atsakingas už eksporto, startuolių ir finansinių technologijų plėtrą. Proveržio sričių departamentas dirbtų sumanios specializacijos, informacinių ryšių technologijų, biotechnologijų ir sveikatos technologijų sektoriuose. Taip pat šis departamentas būtų atsakingas už Lietuvos kosmoso politikos įgyvendinimą ir konsultuotų įmones europinio žaliojo kurso klausimais. Investicijų departamentas perimtų LVPA funkcijas. Ketvirtasis agentūroje planuojamas departamentas vykdytų administravimo funkcijas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją