„Sakyčiau, kad dabartinis RRF priemonės įgyvendinimas vyksta gerai. Ir iš tiesų svarbu, kad taikomos reformos ir investicijos stiprintų Lietuvos ekonomikos augimą ir jos atsparumą ir lengvintų žaliąją ir skaitmeninę transformaciją.

Ir iš tiesų, konkrečios problemos, kurias aptarėme, yra susijusios su kai kuriais mokesčių reformos tikslais. Iš esmės, tai mokesčių bazės išplėtimas į sritis, kurių apmokestinimas mažiau kenktų ekonomikos augimui, ir neefektyvių mokestinių išimčių panaikinimas“, – po susitikimo su prezidentu Gitanu Nausėda žurnalistams teigė V. Dombrovskis.

„Šias problemas reikia išspręsti, kad būtų „atrakinti“ Lietuvos pinigai ir būtų užtikrintas visas RFF priemonės finansavimas ateityje“, – pridūrė jis.

Tuo tarpu prezidentas Gitanas Nausėda akcentavo, kad reikia padaryti viską, jog Lietuva gautų RRF fonde numatytas investicijas pilna apimtimi.

ELTA primena, kad vasario pabaigoje Europos Komisija (EK) patvirtino teigiamą preliminarų pirmojo Lietuvos 2022 m. lapkričio 30 d. pateikto mokėjimo prašymo pagal RRF fondo dalies rodiklių vertinimą.

Išnagrinėjusi Lietuvos valdžios institucijų pateiktus duomenis, EK nusprendė, kad tinkamai pasiektas 31 iš tarybos įgyvendinimo sprendime nustatytų 33 rodiklių. Lietuva tuomet pateikė prašymą gauti 565 mln. eurų, pirmojo mokėjimo metu šaliai buvo pervesta 542 mln. eurų.

Finansų ministrė Gintarė Skaistė yra tvirtinusi, kad Lietuvai gavus virš 0,5 mlrd. eurų pirmojo mokėjimo prašymo RRF fondo lėšų, dar 26 mln. eurų lėšų yra sulaikyta.

Su antruoju mokėjimo prašymu EK numatoma atsiskaityti už 17 rodiklių, iš kurių šiai dienai jau pasiekta 10 rodiklių.

Antrąjį mokėjimo prašymą EK planuojame teikti po „Naujos kartos Lietuva“ plano keitimo patvirtinimo, kuris yra numatytas rudenį.

Finansų viceministrė Vaida Markevičienė yra tvirtinus, kad atsiskaičius už rodiklius, antruoju mokėjimu bus gauta 230 mln. eurų.

Finansų ministerija oficialiai yra pateikusi EK papildytą „Naujos kartos Lietuva“ (NKL) planą su 1,8 mlrd. eurų papildomų investicijų.